Названо ключові виклики, з якими зіштовхується свинарство України та світу
04 October, Розділ Новини, переглядів 2 069
«В України
є все, для розвитку свинарства — дешева кормова сировина, населення,
яке готове працювати в галузі, а також достатньо територій для
будівництва нових свинокомплексів», — наголосив Саймон Грей, всесвітньо
відомий експерт у царині свинарства (Канада), передає Pigua.info.
«Перед
сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати населення планети,
що зростає, а також заповнити „пробіли" у виробництві, спричинені
вимогами до добробуту тварин та жорсткими екологічними нормами (ЄС).
Відтак, свинину треба десь виробляти. В України, як держави, яка
знаходиться у „зерновому поясі" Європи є для цього всі можливості.
Як швидко це станеться — залежить від політичної та економічної
стабільності в країні», — додав пан Грей.
Крім того, він назвав ключові виклики, з якими зіштовхується свинарство України та світу:
- АЧС.
Активне поширення хвороби вносить сум’яття та непевність у роботу
операторів свинарської галузі. До всього, наразі не існує дієвої вакцини
проти АЧС.
- Брак кваліфікованих кадрів.
У деяких регіонах відсутність працівників є лімітуючим фактором для
побудови нових свинокомплексів. В інших, хоча кандидатів і достатньо,
вони мають низький рівень професіоналізму. «Часто, різниця між
середньостатистичним та найкращим господарством — значна, зокрема
й через працівників. Відтак, є потреба покращувати кваліфікацію
персоналу, адже від цього залежить успіх виробництва», — відзначив
експерт.
- Брак висококласної генетики.
Багато ферм намагаються вирішувати генетичні питання своїми силами —
запускають внутрішні програми тощо. Та всі вони значно менш ефективні
ніж закупівля високоякісної генетики.
- Лобіювання добробуту поголів'я.
Регіони/країни, які встановили жорсткі правила щодо благополуччя с.-г.
тварин, як правило, мають високу вартість виробництва такої продукції,
але недостатньо споживачів, які готові платити більше за цей вид м’яса.
Встановлення жорсткіших правил щодо добробуту «вилилося» у зниження
виробництва свинини майже на 50%.
- М’ясні якості свинини.
Оскільки галузь тяжіє до виробництва дуже пісної свинини, вони дещо
знизилися впродовж років. «Завоювати ринок із продуктом, якість якого
„не дуже" — доволі складно», — підсумував експерт.
Схожі новини
У 2017 році збільшилося виробництво лише одного виду м’ясаВиставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвітПереформатування галузі свинарства№4 (259)№42 (254)