Аграрний тиждень. Україна
» » Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференцію
» » Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференцію

    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференцію


    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюПід час IІI-ої щорічної Аграрної юридичної конференції, яка відбулася у Гольф-центрі вчора, вдалось підняти на поверхню ряд важливих, часом надто неприємних, але актуальних юридичних питань в агробізнесі.

    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюСеред більш як ста учасників конференції та представників аграрного бізнесу найбільше запам’ятався виступ сильного практика Лілії Тімакіної, директора з юридичних питань АСТАРТА-КИЇВ. Вонавідкрила перший блок конференції «Законодавчі зміни в сільському господарстві. Що чекає аграріїв в новому році? Особливості юридичного супроводу експорту», в якому розповіла про проблематику ринку землі, як складну систему організаційно-правових і економічних відносин, що виникають в процесі перерозподілу земель та прав на них між суб’єктами цього ринку на основі конкурентного попиту і пропозиції. Ринок землі далекий від досконалості, і окрім того, існує багато проблемних питань землекористування, які потребують висвітлення та вирішення. Маючи великий досвід, Лілія Тімакіна поділилася практичними кейсами за яких умов продажу земельних ділянок можливо зберегти аграрну та переробну галузь в Україні, а також висвітлила проблемні питання землекористування в Україні та розповіла про шляхи їх вирішення.

    «Я боюся найбільше, що ринок землі відкриється неправильно, без урахування ряду законів, це забезпечить легалізацію тіньових доходів і все, що ми отримаємо - дуже багатого власника земельних ділянок», - застерігає Лілія Тімакіна.

    У своєму виступі фахівець також зазначила ключові ризики відкриття ринку землі, які необхідно передбачити:

    1.Викуп земельної ділянки. Необхідно прописати, що має право викупу земельної ділянки підприємство яке її обробляє. Так ми збережемо аграрну галузь і прибутковість.

    2.Не дозволяти фізичним особам, які не задіянні в сільському господарстві, придбання землі у розмірі більш ніж 100 га. задля уникнення спекуляцій. Покупець має гарантувати, що придбану землю доглядатиме.

    3.Продаж державної землі на електронних торгах.

    4.Походження грошей, за які купується земля, має бути прозорим.

     

    «Ми повинні бути готові до відкриття ринку землі, тому що це рано чи пізно, але відбудеться! І, можливо, тоді аграрні підприємства стануть дуже зацікавленими в створенні переробної галузі», - висловилась Лілія Тімакіна. «Є в Україні група юристів, в тому числі і я серед них, які готові писати проекти і пропагувати зміни. Адже ті акти, які на сьогоднішній день зареєстровані у Верховній Раді, не захищають права аграріїв. Тому ми маємо захищати і представляти інтереси аграрного сектору. Зокрема, ми робимо інвентаризацію земельного банку. Ми тестуємо таку програму, яка дозволяє це робити. До кінця року дуже важливо навести лад в своїй землі і це потрібно всім. Ми охоче поділимося своїми напрацюваннями з тими, кому це також потрібно» - завершила Лілія Тімакіна.

    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюЮлія Савченко, керівник юридичного департаменту ГАЛС АГРО розповіла про ПРОБЛЕМИ ЮРИДИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЛІ ПІД БАГАТОРІЧНІ НАСАДЖЕННЯ. Зокрема, потрібно знати, що багаторічні насадження не можуть розглядатися як окремий об’єкт права власності без земельної ділянки, на якій вони знаходяться, оскільки є складовою частиною земельної ділянки.
    Закон № 2498 покликаний вирішити ряд проблемних питань, які виникають на практиці. Наприклад, він дозволятиме здійснювати обмін ділянками в межах поля. Варто врахувати основні вимоги до договорів оренди строком дії +/- 40 років - необхідна згода орендодавця на закладення багаторічних насаджень і будівництво меліоративної системи (ст. 25, 32 ЗУ «Про оренду землі»).

    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюВраховуючи тонкощі змін в законодавстві, з прийняттям нового Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», виникає необхідність у приведенні установчих документів у відповідність аби запобігти всіляким шахрайствам, махінаціям та штрафам у майбутньому. Директор з правових питань «Сварог Вест Груп» Олександр Водзінський та керівник юридичного відділу АФ «Зоря» Аліна Нікончукспробували роз’яснити нові терміни та нововведення в Законі, а також розповіли, як адаптувати дійсний статут до нового Закону.

    Владислав Седик, президент фітосанітарної асоціації України дуже докладно в своїй презентації висвітлив особливості уповноваження приватних фіто-санітарних лабораторій. Отже, стало зрозуміло, що для експортерів продукції рослинного походження стане набагато зручніше прохолодити експертизу продукції, і чітко отримувати саме такі висновки від лабораторій, які необхідні саме в тій країні, в яку вони експортуються.

    Виступи спікерів першого блоку завершилися дискусіями та активними запитаннями із залу, які перебити вдалося лиш легендарному шотландському дуету імені Вільяма Воллеса та Гібсона. Під їхні музичні інструменти довелося припинити роботу навіть сусіднім офісам, а щасливі гості відволіклися на смачний обід.

    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюПерший спікер другого блоку "Рейдерство в Україні. Протидія рейдерським захопленням агробізнесу" Ольга Матвіїва (Тригуб), директор БІЗНЕС-ВАРТА показала на конкретних прикладах, конкретні випадки рейдерських захоплень аграрних підприємств. Досвід діяльності БІЗНЕС-ВАРТИ дозволяє зробити висновок, що бізнесу настала пора виходити з тіні. Працювати необхідно чисто і прозоро, не шкодуючи грошей на хороших юристів та адвокатів. Документи компаній повинні бути перевірені і знаходитися у повному порядку. В разі незрозумілих ситуацій варто посприяти поширенню інформації про неправомірні дії широкому загалу. Ну і завжди можна звернутися за допомогою до БІЗНЕС-ВАРТИ, або кваліфікованих юристів, аби убезпечити себе в майбутньому від рейдерства.

    Павло Коваль, генеральний директор Української Аграрної Конфедерації говорив проПРОБЛЕМУ РЕЙДЕРСТВА В УКРАЇНІ ТА НЕОБХІДНОСТІ ЗМІН В ЗАКОНОДАВСТВІ. Він переконаний: боротьба з рейдерством на законодавчому рівні не вирішить повною мірою цієї проблеми. Хоча часто земельне рейдерство було спричинене невиконанням закону «Про державний реєстр». За його положеннями, Держгеокадастр та Міністерство юстиції мали гармонізувати свої автоматичні бази щодо прав на нерухоме майно та реєстрацію земельних ділянок. Але ця інформація мала бути закріплена за певною земельною ділянкою, право на яку потрібно було оформляти через заяву. Не варто також забувати і про людський фактор, який теж посилює джерело рейдерства. Свого часу на хвилі лібералізації було відхилено нотаріальне закріплення певних документів. Завдяки цьому тепер довіреність можна написати на серветці у ресторані, прийти до реєстратора, майже законно вкрасти 100 га кукурудзи і дуже швидко їх продати.

    Спікер другого блоку Костянтин Лікарчук, партнер ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ "KINSTELLAR" у своєму виступі на конференції наголосив на тому, що в бізнесі всі проблеми виникають лише тоді, коли підприємці відхиляються від законодавчих норм і виводять свій бізнес у тінь.

    Михайло Апостол, радник Першого віце-прем’єр-міністра України з питань АПК, розповів про саме поняття рейдерства – це поглинання більшим меншого, і дав екскурс в історію, розповівши про те, що такі поглинання відбувалися в усі часи і в усі народи, включаючи усі розвинуті країни світу. Як захиститися у таких умовах керівникам підприємств? Не економити на юристах – радить Михайло Апостол. «Адже рейдери, це висококваліфіковані знавці законодавств, які знаходять шпарини в ньому і користуються необізнаністю громадян. Якщо ви ведете прозору діяльність, не берете на себе сумнівні кредитні зобов’язання, не маєте серйозних внутрішніх конфліктів та тримаєте в порядку свої папери, до Вас просто не буде з якого боку підступитися», - говорить він.

    Ольга Матвіїва емоційно прокоментувала його виступ і закликала до відповідальності влади, яка не дуже охоче йде на зустріч потерпілим від рейдерства в Україні підприємствам та у боротьбі проти нього, як такого.

    Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюНа завершення заходу керуючий партнер компаній ПроАгро Груп Олег Клименко подякував усім залученим до цього заходу спікерам, модераторам, учасникам, партнерам та гостям конференції та анонсував серію закордонних семінарів для бухгалтерів та юристів, перший з яких відбудеться вже 24 листопада у Єгипті «Все про податки 2018 року. Підготовка до річного звіту за 2018 рік. Прогноз податкових змін 2019 року».

    Загалом, вечір закінчився смачно. Гості продовжили спілкування за устричним фуршетом з поглядом на красивий захід сонця над Дніпром у Гольф-Центрі на Оболонській набережній.

     





    Схожі новини
  • IІI Щорічна Конференція аграрних юристів
  • Чи виконувати вимогу МВФ по ринку землі?
  • Конференція аграрних юристів
  • Щоб отримати земельну ділянку, потрібно буде попрацювати на землі
  • ВР пропонує уточнити порядок затвердження розміру викупної ціни земельної ділянки

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференцію


Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюПід час IІI-ої щорічної Аграрної юридичної конференції, яка відбулася у Гольф-центрі вчора, вдалось підняти на поверхню ряд важливих, часом надто неприємних, але актуальних юридичних питань в агробізнесі.

Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюСеред більш як ста учасників конференції та представників аграрного бізнесу найбільше запам’ятався виступ сильного практика Лілії Тімакіної, директора з юридичних питань АСТАРТА-КИЇВ. Вонавідкрила перший блок конференції «Законодавчі зміни в сільському господарстві. Що чекає аграріїв в новому році? Особливості юридичного супроводу експорту», в якому розповіла про проблематику ринку землі, як складну систему організаційно-правових і економічних відносин, що виникають в процесі перерозподілу земель та прав на них між суб’єктами цього ринку на основі конкурентного попиту і пропозиції. Ринок землі далекий від досконалості, і окрім того, існує багато проблемних питань землекористування, які потребують висвітлення та вирішення. Маючи великий досвід, Лілія Тімакіна поділилася практичними кейсами за яких умов продажу земельних ділянок можливо зберегти аграрну та переробну галузь в Україні, а також висвітлила проблемні питання землекористування в Україні та розповіла про шляхи їх вирішення.

«Я боюся найбільше, що ринок землі відкриється неправильно, без урахування ряду законів, це забезпечить легалізацію тіньових доходів і все, що ми отримаємо - дуже багатого власника земельних ділянок», - застерігає Лілія Тімакіна.

У своєму виступі фахівець також зазначила ключові ризики відкриття ринку землі, які необхідно передбачити:

1.Викуп земельної ділянки. Необхідно прописати, що має право викупу земельної ділянки підприємство яке її обробляє. Так ми збережемо аграрну галузь і прибутковість.

2.Не дозволяти фізичним особам, які не задіянні в сільському господарстві, придбання землі у розмірі більш ніж 100 га. задля уникнення спекуляцій. Покупець має гарантувати, що придбану землю доглядатиме.

3.Продаж державної землі на електронних торгах.

4.Походження грошей, за які купується земля, має бути прозорим.

 

«Ми повинні бути готові до відкриття ринку землі, тому що це рано чи пізно, але відбудеться! І, можливо, тоді аграрні підприємства стануть дуже зацікавленими в створенні переробної галузі», - висловилась Лілія Тімакіна. «Є в Україні група юристів, в тому числі і я серед них, які готові писати проекти і пропагувати зміни. Адже ті акти, які на сьогоднішній день зареєстровані у Верховній Раді, не захищають права аграріїв. Тому ми маємо захищати і представляти інтереси аграрного сектору. Зокрема, ми робимо інвентаризацію земельного банку. Ми тестуємо таку програму, яка дозволяє це робити. До кінця року дуже важливо навести лад в своїй землі і це потрібно всім. Ми охоче поділимося своїми напрацюваннями з тими, кому це також потрібно» - завершила Лілія Тімакіна.

Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюЮлія Савченко, керівник юридичного департаменту ГАЛС АГРО розповіла про ПРОБЛЕМИ ЮРИДИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЛІ ПІД БАГАТОРІЧНІ НАСАДЖЕННЯ. Зокрема, потрібно знати, що багаторічні насадження не можуть розглядатися як окремий об’єкт права власності без земельної ділянки, на якій вони знаходяться, оскільки є складовою частиною земельної ділянки.
Закон № 2498 покликаний вирішити ряд проблемних питань, які виникають на практиці. Наприклад, він дозволятиме здійснювати обмін ділянками в межах поля. Варто врахувати основні вимоги до договорів оренди строком дії +/- 40 років - необхідна згода орендодавця на закладення багаторічних насаджень і будівництво меліоративної системи (ст. 25, 32 ЗУ «Про оренду землі»).

Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюВраховуючи тонкощі змін в законодавстві, з прийняттям нового Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», виникає необхідність у приведенні установчих документів у відповідність аби запобігти всіляким шахрайствам, махінаціям та штрафам у майбутньому. Директор з правових питань «Сварог Вест Груп» Олександр Водзінський та керівник юридичного відділу АФ «Зоря» Аліна Нікончукспробували роз’яснити нові терміни та нововведення в Законі, а також розповіли, як адаптувати дійсний статут до нового Закону.

Владислав Седик, президент фітосанітарної асоціації України дуже докладно в своїй презентації висвітлив особливості уповноваження приватних фіто-санітарних лабораторій. Отже, стало зрозуміло, що для експортерів продукції рослинного походження стане набагато зручніше прохолодити експертизу продукції, і чітко отримувати саме такі висновки від лабораторій, які необхідні саме в тій країні, в яку вони експортуються.

Виступи спікерів першого блоку завершилися дискусіями та активними запитаннями із залу, які перебити вдалося лиш легендарному шотландському дуету імені Вільяма Воллеса та Гібсона. Під їхні музичні інструменти довелося припинити роботу навіть сусіднім офісам, а щасливі гості відволіклися на смачний обід.

Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюПерший спікер другого блоку "Рейдерство в Україні. Протидія рейдерським захопленням агробізнесу" Ольга Матвіїва (Тригуб), директор БІЗНЕС-ВАРТА показала на конкретних прикладах, конкретні випадки рейдерських захоплень аграрних підприємств. Досвід діяльності БІЗНЕС-ВАРТИ дозволяє зробити висновок, що бізнесу настала пора виходити з тіні. Працювати необхідно чисто і прозоро, не шкодуючи грошей на хороших юристів та адвокатів. Документи компаній повинні бути перевірені і знаходитися у повному порядку. В разі незрозумілих ситуацій варто посприяти поширенню інформації про неправомірні дії широкому загалу. Ну і завжди можна звернутися за допомогою до БІЗНЕС-ВАРТИ, або кваліфікованих юристів, аби убезпечити себе в майбутньому від рейдерства.

Павло Коваль, генеральний директор Української Аграрної Конфедерації говорив проПРОБЛЕМУ РЕЙДЕРСТВА В УКРАЇНІ ТА НЕОБХІДНОСТІ ЗМІН В ЗАКОНОДАВСТВІ. Він переконаний: боротьба з рейдерством на законодавчому рівні не вирішить повною мірою цієї проблеми. Хоча часто земельне рейдерство було спричинене невиконанням закону «Про державний реєстр». За його положеннями, Держгеокадастр та Міністерство юстиції мали гармонізувати свої автоматичні бази щодо прав на нерухоме майно та реєстрацію земельних ділянок. Але ця інформація мала бути закріплена за певною земельною ділянкою, право на яку потрібно було оформляти через заяву. Не варто також забувати і про людський фактор, який теж посилює джерело рейдерства. Свого часу на хвилі лібералізації було відхилено нотаріальне закріплення певних документів. Завдяки цьому тепер довіреність можна написати на серветці у ресторані, прийти до реєстратора, майже законно вкрасти 100 га кукурудзи і дуже швидко їх продати.

Спікер другого блоку Костянтин Лікарчук, партнер ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ "KINSTELLAR" у своєму виступі на конференції наголосив на тому, що в бізнесі всі проблеми виникають лише тоді, коли підприємці відхиляються від законодавчих норм і виводять свій бізнес у тінь.

Михайло Апостол, радник Першого віце-прем’єр-міністра України з питань АПК, розповів про саме поняття рейдерства – це поглинання більшим меншого, і дав екскурс в історію, розповівши про те, що такі поглинання відбувалися в усі часи і в усі народи, включаючи усі розвинуті країни світу. Як захиститися у таких умовах керівникам підприємств? Не економити на юристах – радить Михайло Апостол. «Адже рейдери, це висококваліфіковані знавці законодавств, які знаходять шпарини в ньому і користуються необізнаністю громадян. Якщо ви ведете прозору діяльність, не берете на себе сумнівні кредитні зобов’язання, не маєте серйозних внутрішніх конфліктів та тримаєте в порядку свої папери, до Вас просто не буде з якого боку підступитися», - говорить він.

Ольга Матвіїва емоційно прокоментувала його виступ і закликала до відповідальності влади, яка не дуже охоче йде на зустріч потерпілим від рейдерства в Україні підприємствам та у боротьбі проти нього, як такого.

Компанія "ПроАгро Груп" провела III щорічну Аграрну юридичну конференціюНа завершення заходу керуючий партнер компаній ПроАгро Груп Олег Клименко подякував усім залученим до цього заходу спікерам, модераторам, учасникам, партнерам та гостям конференції та анонсував серію закордонних семінарів для бухгалтерів та юристів, перший з яких відбудеться вже 24 листопада у Єгипті «Все про податки 2018 року. Підготовка до річного звіту за 2018 рік. Прогноз податкових змін 2019 року».

Загалом, вечір закінчився смачно. Гості продовжили спілкування за устричним фуршетом з поглядом на красивий захід сонця над Дніпром у Гольф-Центрі на Оболонській набережній.

 





Схожі новини
  • IІI Щорічна Конференція аграрних юристів
  • Чи виконувати вимогу МВФ по ринку землі?
  • Конференція аграрних юристів
  • Щоб отримати земельну ділянку, потрібно буде попрацювати на землі
  • ВР пропонує уточнити порядок затвердження розміру викупної ціни земельної ділянки

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.