Нарешті прийшла довгоочікувана пора, коли на ринку та на полицях супермаркетів можна побачити солодку та м’яку хурму. Зазвичай, ці ягоди везуть до українського споживача з-за кордону. Але все ж вітчизняні селекціонери спробували вивести власну гібридну хурму, яка матиме безліч переваг. Так, цього року в Херсоні родина декану агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету Івана Мринського отримала щедрий врожай цієї культури. Про перспективи вирощування хурми саме в Україні розповів селекціонер, про це пише Агро-Юг.
– В мене батьки вирощують дерево хурми вдома. І в цьому році ми зібрали майже 6 відер цієї хурми. Зараз, по суті, її тільки збирають. Тобто, великих морозів вона не боїться. Ці культури цікаві тим, що вони в наших умовах гарно себе почувають. Тим не менш, клімат у нас м’якший, вони можуть у нас рости, плодоносити, при чому плодоносити шикарно, – розповідає Іван Мринський.
За його словами, хурма, вирощена в умовах півдня України може з легкістю конкурувати із хурмою, яка привозиться з-за кордону. Мринський також зазначає, що смакові якості у такої будуть набагато кращі.
– Цей феномен дуже простий. Коли ми з вами купуємо величезне яблуко в супермаркеті і їмо його – це одні смакові якості. Зовсім інша справа, коли це яблуко ми з вами зірвали в домашньому садку, і воно менше за розміром, але смакові якості набагато кращі. Це пояснюється селекційними особливостями рослин: чим крупніший плід, чим урожайніша культура, тим більша якість. Тому, коли ми купуємо хурму з-за кордону, вона крупна, має гарні зовнішні товарні властивості, але якщо оцінювати смакові якості, то наша хурма краще, – каже експерт.
Іван Мринський радить, що найперше, що потрібно зробити перед тим, як посадити хурму у себе на території і досягнути гарних результатів, необхідно визначитись із посадковим матеріалом. Адже не факт, що будь-який садженець буде гарно почувати себе.
– Наразі наші селекціонери мають дуже серйозні напрацювання. Є декілька видів хурми: віргінська, східна, кавказька. Всі вони мають свої особливості по якості плодів, по розмірам, за стійкістю. А ми зараз говоримо про хурму гібридну. Таку хурму якраз і вивели наші селекціонери – це дуже серйозна робота. Ця хурма вже пристосована до умов вирощування у нас на півдні України, вона себе показує доволі таки гарно, вона продуктивна, вона переносить наші несприятливі умови, – ділиться Мринський.
Окрім цього, хурма потребує належного догляду: необхідно робити обрізку, так як більше плодів вона формує на молодих пагонах, її потрібно поливати, особливо в початковий період росту, потрібно підживлювати. А один з плюсів вирощування хурми в наших умовах – відсутність шкідників і хвороб.
– Ми вдома спостерігали, і в нас проблем з цим не було. А у виробників ця проблема дуже суттєва. По виробництву яблук кількість хімічних обробок може достигати 15-16 разів. Якщо казати, наприклад, за Францію, там можна сміливо ще 10 хімобробок надбавляти. Якщо за Італію – ще близько 10. Яблука кропили більше 20-30 разів. А ця продукція вирощується без обробок і це однозначно відображається на собівартості. На ці ж хімікати потрібно на них витрачати кошти. А тут цього не потрібно робити. Набагато полегшується технологія вирощування, – підкреслює Іван Мринський.