Без м’яса
нам ніяк. І, звісно, хочеться свого – вітчизняного, якому не потрібна жодна
реклама. Бо народ давно вже знає: українське – це завжди якісне. Але йдучи за
покупками у магазини, на ринки мало хто задумується над тим, якими потугами
нині дається виробництво свинини, яловичини, телятини. Нам би хоч трохи
дешевше. Бо ж на дворі економічні негаразди...
Що ж, і це враховується у фермерських господарствах, в агрохолдингах. Бо
бізнес – бізнесом, але всі ми – люди. Всі ми- в одному човні, який зветься УКРАЇНА. І хочемо, щоб він тримався на
хвилях розбурханої економіки надійно і стабільно. Про те, що тут важливо, які
кроки варто робити вже сьогодні тваринникам і планувати на наступний рік, мова
йшла на недавньому семінарі-зборах Української корпорації по виробництву м’яса
на промисловій основі «Тваринпром». У його роботі взяли участь керівники
господарств корпорації, представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби,
науковці, ветеринари, зоотехніки, агрономи, фахівці з питань препаратів для
сільськогосподарських тварин, фінансисти, аналітики, ЗМІ. А організаційну
підтримку у проведенні семінару-зборів надало ТОВ «ТЕКРО».
Генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій ГНАТЮК, розпочинаючи
захід, наголосив, що, не дивлячись на чималі проблеми, які мають нині місце у
вітчизняному тваринництві, українські виробники м’яса і молока все ж докладають
чимало зусиль, аби галузь не просто працювала, а й впевнено тримала руку на
пульсі інновацій, прогресивних технологій. Є тут розуміння і на державному
рівні, де напрацьовуються відповідні закони як на 2019 рік, так і на подальшу
перспективу. Конструктивні пропозиції з боку практиків - враховуються. Тож
сьогоднішній семінар-збори також має зробити тут свій внесок. Бо хто стукає –
тому відчиняють.
На ці слова були схвальні відгуки учасників семінару. Далі чимало із них
поділились власним виробничим досвідом, набутими знаннями, здобутками і,
звісно, все тими ж проблемами. Сказати, що виступи були цікавими, повчальними,
потрібними – мало. Вони були динамічними, яскравими, повчальними, а також
різносторонніми. В цілому додавали досвіду, розширювали горизонти знань для
подальшої роботи. Серед питань, які розглядались, були такі: «Стан галузі
тваринництва в Україні», «Державна підтримка сільськогосподарських
товаровиробників у 2018 році та перспектива на 2019 рік», «Епізоотична ситуація
з АЧС в Україні та посилення заходів безпеки по недопущенню її занесення на
ферми промислових свинокомплексів», «Мотивація персоналу, практичні схеми
матеріальної і нематеріальної мотивації», «Рейдерство в агросфері. Як відбити
напади», «Алгоритми захисту при обшуку і комунікації з правоохоронними
органами. Як зберегти техніку та цінності», «Визначеня критичних точок та
шляхів до покращення якості молока в господарстві», «Ветеринарне забезпечення
промислового тваринництва».
Про це все – у нашому наступному випуску журналу "Аграрний тиждень. Україна"