Закупівельні
ціни на молоко від промислових господарств в листопаді показали сезонне
зростання. Основними драйверами підвищення ціни були переробні
компанії, які виробляють цільномолочну продукцію та потребують
постійного надходження свіжої сировини, а також великі
експортоорієнтовані сировари.
Про це повідомляє аналітичний відділ АВМ.
Основні ціноутворюючі фактори на сьогодні:
-сезонне зниження виробництва молока
-зростання собівартості виробництва молока
-зростання внутрішнього споживання жирних продуктів, в тому числі молочних. Поступове збільшення продажів в період свят
-послаблення експорту
-коливання курсу долара по відношенню до гривні.
Середня ціна на молоко екстра ґатунку у листопаді склала 10,16 грн/кг з
урахуванням ПДВ, що на 2,21% вище ціни жовтня. Діапазон цін коливався в
межах 9,90-10,30 грн/кг. При цьому, фіксували і вищі ціни, проте це були
поодинокі випадки.
Ціни на молоко нижчих ґатунків зростала більшими темпами. Це пояснюється
тим, що максимальна ціна на екстраґатунок переробники вже заплатили і
тепер, при потребі сировини, їм легше підняти ціну на молоко нижчої
сортності, ніж гнатися за екстракласом. Так, вищий ґатунок за місяць
подорожчав на 3,5% — до 9,37 грн, а перший на 6,7% — 9,06 грн/кг.
Курсові коливання підвищили ціну на молоко і у валютному виражені. У
жовтні ціна на українське молоко в перерахунку на ЕСМ (жир 4%, біло
3,4%) становила 28,36 євро/100 кг, що на 5,8% вище ціни вересня, проте
все ж на 22% нижче європейської.
Заважаючи на понижені цінові тренди на світовому ринку та можливості
внутрішнього, швидше за все, у грудні варто очікувати стабілізації
закупівельних цін на молоко.