11 грудня, Київ - ФАО зіграє важливу роль у новому проекті підтримки східної України, вартість якого 25 млн. євро.
Нещодавно оголошена ініціатива «Підтримка ЄС східній Україні: відновлення, миротворчість та управління, 2018-2022 роки» фінансується Європейським союзом і впроваджується Програмою розвитку ООН, ООН-Жінки, Фондом Народонаселення ООН і Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). ФАО представила свою частину проекту на початку цього тижня в Сєвєродонецьку, Україна, оголосивши про свій намір сприяти економічному відновленню та розвитку мікро-, малих і середніх підприємств, розташованих в контрольованих урядом районах Донецької і Луганської областей.
Незважаючи на значний прогрес, постраждалі від конфлікту регіони України продовжують стикатися з суттєвими перешкодами на шляху до створення соціально і економічно розвинених сталих спільнот. На це впливає закриття підприємств, економічна блокада, пошкодження важливої для життя інфраструктури, повсюдне безробіття, а також зростання цін і бідність, які випередили середні показники по країні.
Це негативно вплинуло на продовольчу безпеку і здатність людей задовольняти свої базові потреби, часто змушуючи їх застосовувати негативні механізми виживання.
З цією метою ФАО запустила проект для розвитку ланцюжків створення вартості в Україні. Організація планує створити широко доступну і ефективну мережу постачальників послуг, поліпшити доступ до ринку для різних форм підприємств і надати високоякісне технічне і професійне навчання, відштовхуючись від потреб ринку в регіоні.
Початок проекту збігся з проведенням за підтримки ФАО двох тренінгів у Сєвєродонецьку на цьому тижні - обидва були присвячені місцевому агробізнесу - як частина окремого поточного проекту. Перший, «Агротрейд Україна», був проведений для місцевих підприємств і органів влади. Його метою було надання покрокових інструкцій щодо експортних можливостей для українських виробників і основних правил торгівлі з європейськими постачальниками, включаючи специфіку органічного ринку Європейського союзу і особливостей маркетингу меду.
Андре Піллінг, організатор тренінгу, вважає, що українцям потрібно більше зосередитися на виробництві органічної продукції, якої сьогодні виробляється лише 1%: «Ягоди, овочі та фрукти, горіхи, мед та бобові мають хороші перспективи для вирощування в Україні та подальшого експорту за кордон». «Виробникам варто обрати свою нішу, пояснити, чому їхня компанія особлива і має бути на ринку – не просто створити бренд, а навчитися його захищати» - зазначає Координатор програм розвитку Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) Михайло Малков.
Другий тренінг «Зміна клімату: проблеми та можливості в аграрному секторі України» зібрав представників регіональних департаментів розвитку АПК, місцевої торговельної палати, різних неурядових організацій, державних і приватних консультативних служб, а також постачальників устаткування і соціальних послуг. Експерти з ФАО, Українського гідрометеорологічного центру та Інституту тваринництва поділилися ключовими міжнародними дослідженнями про глобальну зміну клімату та національними прогнозами про вплив зміни клімату на рослинництво, лісове господарство, рибальство і тваринництво. Крім того, експерти запропонували перелік заходів, які повинні бути зроблені фермерами для адаптації до зміни клімату та пом'якшення його наслідків.
Зокрема, фахівці дають важливі поради:
Обидва тренінги були підготовкою до запуску більш широкої освітньої програми в рамках майбутнього проекту ФАО. Організація продовжить своє довгострокове партнерство з Європейським союзом та іншими міжнародними партнерами в питаннях економічного відновлення і реформи місцевого управління. ФАО має намір і далі розширювати свою присутність на сході України, включаючи сприяння здійсненню Порядку денного на період до 2030 року та Цілей сталого розвитку.