Такий прогноз озвучили в Українській плодоовочевої асоціації (УПОА), пише EastFruit.
В УПОА зауважують, що для цього є безліч передумов. Тому вже зараз фахівці радять українським картоплярам і городникам задуматися про системний експорт своєї продукції, не дивлячись на те, що ціни внутрішнього ринку в даний момент вище, ніж ціни в інших країнах.
«Ми чуємо від багатьох учасників ринку про плани по розширенню виробництва продукції у 2019 ріці, хоча лише деякі з них мають чітке уявлення про ринки збуту овочів. Крім того, вже традиційно, високі ціни попереднього сезону змушують багатьох приватників розширити площі під овочами, і залучать в галузь чимало новачків з інших, що сегментів агробізнесу, де не буває таких цінових коливань, як на ринку овочів», — говорить Федір Рибалко, керівник УПОА.
Це, за оцінками УПОА, може привести до істотного зниження цін на продукцію після початку збирання овочів і картоплі нового врожаю в 2019 році.
«А найбільш істотне зниження буде спостерігатися навесні 2020 року, коли виявиться, що запаси продукції більше, ніж потреби внутрішнього українського ринку», — прогнозує Федір Рибалко.
Фактично, якщо прогнози фахівців збудуться, то в овочевому секторі може наступити повторення ситуації, яку ми в даний момент бачимо на ринку яблук — ціни вдвічі нижче, ніж роком раніше, а перспектив продати всю продукцію для тих, хто завчасно не подбав про експорт, практично немає.
За даними експертів Проекту розвитку експорту продуктів з доданою вартістю, хорошим ринком збуту для українських овочів міг би стати Близький Схід. Зокрема в даний момент, за даними керівника проекту і економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Ярмака Андрія, роздрібні ціни на картоплю в ОАЕ складають від $1 до $1,5 за кг.
«Хорошим попитом користуються переважно білі сорти картоплі, який повинен бути митим або просто чистим, без ґрунту. При цьому картопля може продаватися як в сітках, так і навалом, і за нього український постачальник може отримати в Україні до 10 грн/кг», — говорить представник ФАО.
«Ще більш привабливим сегментом для поставок в регіон є мита морква, ціни на яку в середньому на 20-30 центів вище, ніж на картоплю, і яку зараз масово ввозять з далекої Австралії. Ми впевнені, що Україна могла б поставляти морква на цей ринок досить успішно, при наявності продукції відповідної якості, особливо в період з вересня по лютий. Регіон також зацікавлений в імпорті білого і жовтого цибулі з України, ціни на який зараз навіть вище, ніж на моркву», — зазначає Андрій Ярмак.
Нагадаємо, подорожчання сільськогосподарської вітчизняної продукції експерти пов’язують з діяльністю перекупників. Штучне завищення цін призвели до того, що українські овочі на 30% дорожчі, ніж у Європі.
//www.consumer.gov.ua/