Про це пише Укрінформ.
Як повідомлялося раніше, в Україні можуть вилучити з продажу понад 1 тис. імпортних видів віскі у зв’язку з визначенням поняття віскі в Податковому кодексі, який почне діяти з 1 липня.
1 липня набирають чинності зміни до Податкового кодексу України із так званого бюджетного пакета-2019. У частині, що стосується акцизів на алкоголь, зокрема, йдеться і про визначення поняття віскі.
Законом визнано, що віскі – це алкогольний напій, міцністю від 35% до 45% об’ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених всередині дубових бочках (ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту.
Це визначення суперечить міжнародному законодавству – нормам ЄС, згідно з якими в Європі встановлено лише мінімальну межу концентрації спирту в об’ємному відсотку в розмірі 40% – без верхньої межі. Також там немає ні слова про коньячну технологію, адже віскі виробляють шляхом перегонки сусла.
У парламентському комітеті стверджують, що це всього лише технічна помилка.
Міжнародна асоціація віскі рекомендує вказати максимальну можливу міцність напою – 70%.
Зміни до законодавства знадобилися, щоб згідно з нормами ЄС «шампанське» стало ігристим вином, а коньяк – бренді. Відповідно до угоди про вільну торгівлю, Україна має 10 років, аби змінити назви згаданих напоїв.
agravery.com