Аграрний тиждень. Україна
» » За час дії ЗВТ експорт агропродукції з України до ЄС збільшився в 1,5 рази
» » За час дії ЗВТ експорт агропродукції з України до ЄС збільшився в 1,5 рази

    За час дії ЗВТ експорт агропродукції з України до ЄС збільшився в 1,5 рази


    Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, інформує прес-служба НААН.

    За його словами, поставки вітчизняної агропродовольчої продукції до Європейського Союзу у 2018 році здійснювалися, як і в попередні роки, в основному до семи країн: Іспанії, Польщі, Нідерландів, Італії, Німеччини, Бельгії та Франції. Сумарна частка цих країн становить 80% у загальному експорті сільгосппродукції до ЄС.

    Основу вітчизняного агропродовольчого експорту до ЄС традиційно складають зернові та олійні культури, жири та олія, залишки і відходи, налічуючи в підсумку 4/5 його вартості.

    «Визначальними продуктами українського аграрного експорту до ЄС у 2018 році залишилися зернові культури. Їх продаж приніс виручку в $2,2 млрд,  переважно за рахунок поставок до країн Європи 11,9 млн т кукурудзи та близько 1,5 млн т пшениці», —зазначив експерт.

    Експорт насіння олійних — переважно реалізація ріпаку та сої — склав у вартісному виразі $1157 млн. А осяги поставок олії на ринки європейських країн, у тому числі 1,26 млн т соняшникової олії, становили у вартісному вимірі понад $900 млн. Левова частка суми від експорту залишків та відходів — $407 млн — отримана за 2,1 млн т соняшникової макухи.

    Крім того, торік помітно збільшилися обсяги поставок з України до ЄС свіжих та сушених бобових овочів (близько 300 тис. т), м’яса птиці (105 тис. т) і яєць (понад 6 тис. т).

    Загалом у 2018 році з України здійснювався експорт близько 40 квотованих товарних позицій. Зокрема, у переліку продукції з повністю закритими квотами не було ячменю та цукру, однак до нього були додані м’ясо птиці, масло, окремі продукти з солоду і крохмалю.

    «Хоча 2018 року порівняно з попереднім роком ситуація з використанням квот дещо покращилась, більшість квот не була використана навіть наполовину», — зауважив науковець.

    За підсумками 2018 року, Україна в повному обсязі використала безмитні квоти на експорт до ЄС пшениці, кукурудзи, ячмінної крупи і борошна, яблучного і виноградного соків, обробленого крохмалю, солоду і клейковини, продуктів переробки солоду і крохмалю, оброблених томатів, меду, вершкового масла і м’яса птиці.

    Крім того, вичерпано додаткові преференційні квоти на мед, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу, які почали діяти протягом 2018 року.

    Майже цілком вибрані квоти на крохмаль і часник.

    Як і торік, на початку 2019 року вітчизняні експортери закрили річні основні квоти на поставки до Євросоюзу меду та яблучного і виноградного соків.

    Цього року продовжиться планове зростання кількісних обсягів деяких основних квот експорту агропродукції до ЄС та дія наданих Україні восьми преференційних квот.

    «За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, є всі підстави очікувати , що у 2019 році експортні поставки агропродукції з України до Євросоюзу зберігуться на рівні показників минулого року», — підсумував Микола Пугачов.

    Нагадаємо, за прогнозами експорт цукру з ЄС не перевищить 2 млн т в 2019/2020 МР.

    agravery.com





    Схожі новини
  • ДО ЄС експортується 60% українських олійних культур
  • За 9 місяців 2018 року азійські країни закупили українського продовольства на 5,7 млрд дол., - експерт
  • У І кварталі 2018 року Україна збільшила експорт тваринницької продукції – Микола Пугачов
  • Характерною ознакою 2017 року стало зростання вартісних обсягів експорту вітчизняного агропродовольства по всіх регіонах – Микола Пугачов
  • Топ-10 импортеров отечественной сельхозпродукции

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

За час дії ЗВТ експорт агропродукції з України до ЄС збільшився в 1,5 рази


Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, інформує прес-служба НААН.

За його словами, поставки вітчизняної агропродовольчої продукції до Європейського Союзу у 2018 році здійснювалися, як і в попередні роки, в основному до семи країн: Іспанії, Польщі, Нідерландів, Італії, Німеччини, Бельгії та Франції. Сумарна частка цих країн становить 80% у загальному експорті сільгосппродукції до ЄС.

Основу вітчизняного агропродовольчого експорту до ЄС традиційно складають зернові та олійні культури, жири та олія, залишки і відходи, налічуючи в підсумку 4/5 його вартості.

«Визначальними продуктами українського аграрного експорту до ЄС у 2018 році залишилися зернові культури. Їх продаж приніс виручку в $2,2 млрд,  переважно за рахунок поставок до країн Європи 11,9 млн т кукурудзи та близько 1,5 млн т пшениці», —зазначив експерт.

Експорт насіння олійних — переважно реалізація ріпаку та сої — склав у вартісному виразі $1157 млн. А осяги поставок олії на ринки європейських країн, у тому числі 1,26 млн т соняшникової олії, становили у вартісному вимірі понад $900 млн. Левова частка суми від експорту залишків та відходів — $407 млн — отримана за 2,1 млн т соняшникової макухи.

Крім того, торік помітно збільшилися обсяги поставок з України до ЄС свіжих та сушених бобових овочів (близько 300 тис. т), м’яса птиці (105 тис. т) і яєць (понад 6 тис. т).

Загалом у 2018 році з України здійснювався експорт близько 40 квотованих товарних позицій. Зокрема, у переліку продукції з повністю закритими квотами не було ячменю та цукру, однак до нього були додані м’ясо птиці, масло, окремі продукти з солоду і крохмалю.

«Хоча 2018 року порівняно з попереднім роком ситуація з використанням квот дещо покращилась, більшість квот не була використана навіть наполовину», — зауважив науковець.

За підсумками 2018 року, Україна в повному обсязі використала безмитні квоти на експорт до ЄС пшениці, кукурудзи, ячмінної крупи і борошна, яблучного і виноградного соків, обробленого крохмалю, солоду і клейковини, продуктів переробки солоду і крохмалю, оброблених томатів, меду, вершкового масла і м’яса птиці.

Крім того, вичерпано додаткові преференційні квоти на мед, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу, які почали діяти протягом 2018 року.

Майже цілком вибрані квоти на крохмаль і часник.

Як і торік, на початку 2019 року вітчизняні експортери закрили річні основні квоти на поставки до Євросоюзу меду та яблучного і виноградного соків.

Цього року продовжиться планове зростання кількісних обсягів деяких основних квот експорту агропродукції до ЄС та дія наданих Україні восьми преференційних квот.

«За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, є всі підстави очікувати , що у 2019 році експортні поставки агропродукції з України до Євросоюзу зберігуться на рівні показників минулого року», — підсумував Микола Пугачов.

Нагадаємо, за прогнозами експорт цукру з ЄС не перевищить 2 млн т в 2019/2020 МР.

agravery.com





Схожі новини
  • ДО ЄС експортується 60% українських олійних культур
  • За 9 місяців 2018 року азійські країни закупили українського продовольства на 5,7 млрд дол., - експерт
  • У І кварталі 2018 року Україна збільшила експорт тваринницької продукції – Микола Пугачов
  • Характерною ознакою 2017 року стало зростання вартісних обсягів експорту вітчизняного агропродовольства по всіх регіонах – Микола Пугачов
  • Топ-10 импортеров отечественной сельхозпродукции

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.