Про це пише «Агро-Центр».
Експерти стверджують, що за 2018 рік імпорт китайської ікри збільшився. Це істотно заважає ікрі українського виробництва вийти на вітчизняний ринок. Адже в китайської ікри є суттєва перевага — дешева ціна.
«Україна три роки тому назад була білою плямою на світовій карті виробництва чорної ікри. На сьогодні ситуація потроху змінюється. У 2017 рік з України було експортовано 63 кг чорної ікри до Франції та США. Імпорт в 2017 році склав понад 500 кг, він йшов з Польщі, Італії, Китаю і Латвії. У 2018 році станом на сьогодні ми експортували 67 кг — до Японії, Ісландії, Данії. Імпорт також збільшився і складає офіційно 1 386 кг і домінує тут Китай», — розповів виконавчий директор асоціації «Українська аквакультурна спільнота» Юрій Яременко.
За словами Яременка зараз в Україні працює понад тридцять підприємств, які займаються вирощуванням осетрових. Декілька з них вже навіть почали експортувати свою продукцію закордон.
Як стверджує експерт, за таку ціну, яку вартує китайська ікра, гарної якості не варто очікувати.
Якщо порівнювати вартість вітчизняною та китайської ікри — різниця вражає. Так, що середня ціна чорної ікри вітчизняного виробництва $700 за кг, а 1 кг китайської ікри коштує $250-300.
Нагалаємо, США вдвічі збільшили імпорт українського меду.
agravery.com