В той же час експорт української цибулі нижче за минулорічні показники одразу в 10 разів, повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).
Так, згідно з даними офіційної статистики, за січень та лютий 2019 року Україна імпортувала 35,4 тис. тонн цибулі, що є безпрецедентним рекордом для цього періоду за всю історію незалежності країни. Для порівняння, за перші два місяці попереднього року на український ринок було завезено лише 565 тонн цибулі.
Але в той же час експорт цієї продукції з України доволі різко знизився. За офіційними звітами, з початку року українські експортери відвантажили на зовнішні ринки лише 275 тонн цибулі, що майже вдесятеро менше, ніж за січень-лютий торік.
«Збільшення імпорту цибулі до України зумовлене як зниженням власного виробництва цибулі в Україні, так і досить високим експортним попитом на українську цибулю в першій половині сезону, – коментує ситуацію Тетяна Смірнова, головний аналітик УПОА. – Проте, як ми бачимо з показників з експорту, основні обсяги цибулі експортної якості було реалізовано на зовнішніх ринках ще до Нового року, тоді як наразі в сегменті продукції місцевого виробництва на українському ринку пропонується здебільшого цибуля, якість якої почала стрімко знижуватись через довгострокове зберігання і яку фермери намагаються реалізувати якомога швидше».
Проте, за словами експерта, не виключно, що вже за підсумками березня можна буде спостерігати тенденцію до зниження імпорту цибулі в Україну. За інформацією операторів ринку, наразі імпортна цибуля користується не дуже високим попитом, адже в покупців з’явилась більш дешева альтернатива у вигляді місцевої некондиційної продукції. З огляду на це, гуртові компанії ще не розпродали ті обсяги, що вони імпортували на початку місяця, тож вони поки відмовляються від закупівлі нових партій.
Нагадаємо, у березні, після зниження цін на «борщовий набір», вартість деяких овочів опустилася до рівня, який був зафіксований на момент закладки цієї продукції на зберігання.
agravery.com