3 червня 2019 року в Україні розпочала свою роботу місія Генерального управління з митних питань Китайської Народної Республіки (GACC) з метою оцінки системи державного контролю за виробництвом м’яса великої рогатої худоби (ВРХ), яка працюватиме на території нашої держави впродовж тижня.
Перша зустріч розпочалася в Києві із вступного слова першого заступника Голови Держпродспоживслужби Андрія Жука. Також у заході взяли участь заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко та профільні фахівці Держпродспоживслужби.
Перший заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Жук ознайомив колег із чинною нормативно-правовою базою у галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, структурою, функціями і повноваженнями Держпродспоживслужби, її територіальних органів та мережею державних лабораторій, системою заходів контролю за здоров’ям ВРХ, процедурами державного контролю тощо.
Учасники зустрічі обговорили епізоотичну ситуацію в Україні щодо гостроінфекційних захворювань ВРХ, план державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у яловичині.
Також присутні розглянули вимоги до біобезпеки на забійних та переробних підприємствах, механізми реакції на спалахи хвороб ВРХ, програми контролю та сертифікації продукції на експорт.
Учасники проаналізували систему контролю захворювань ВРХ, включаючи програму моніторингу губчастподібної енцефалопатії, функціонування системи простежуваності, що діє в Україні.
Місія працюватиме у Вінницькій, Тернопільській та Сумській областях.
За цей час інспектори ознайомляться з роботою Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, забійних та переробних підприємств у зазначених областях.
Андрій Жук відзначив, що впродовж 2018 року та 5 місяців 2019 року Україна успішно пройшла 18 аудитів системи державного контролю у галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, зокрема, Канади, ЄС, Сінгапуру, Гонконгу, Саудівської Аравії, КНР та інших.