Аграрний тиждень. Україна
» » Засідання Урядового комітету
» » Засідання Урядового комітету

    Засідання Урядового комітету


    Віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута провів чергове засідання Урядового комітету з питань аграрної політики.
    На ньому було схвалено проект урядової постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 червня 2002 р. N802 (щодо забезпечення форменим одягом посадових осіб, які здійснюють ветеринарно-санітарний нагляд)". Документом передбачається затвердити Порядок забезпечення форменим одягом посадових осіб, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний нагляд, зразки форменого одягу і ознаки розрізнення посадових осіб, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль. Прийняття постанови дозволить привести нормативно-правові акти з питань ветеринарної медицини у відповідність із Законом України "Про ветеринарну службу", а також удосконалити законодавство у частині забезпечення посадових осіб, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний нагляд, необхідним для трудового процесу одягом і взуттям, створити належні умови для підвищення ефективності захисту здоров'я та безпеки споживачів.
    Члени Урядового комітету також підтримали проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарської дорадчої служби". Документом визначається механізм розподілу та спрямування бюджетних коштів на підвищення рівня знань аграрних товаровиробників та сільського населення і вдосконалення практичних навичок прибуткового ведення сільського господарства. Головним завданням постанови є фінансова підтримка сільськогосподарської дорадчої діяльності, надання соціально спрямованих дорадчих послуг суб'єктам господарювання, що провадять діяльність у сільській місцевості, та сільському населенню, розбудова мережі сільськогосподарських дорадчих служб. Прийняття постанови сприятиме подоланню збитковості сільськогосподарського виробництва, підвищенню ефективності його роботи, розширенню сфери зайнятості та підвищенню добробуту сільського населення, заохоченню молоді до роботи і проживання в сільській місцевості, поліпшенню інфраструктури сільських населених пунктів.
    Схвалено й проект урядової постанови "Про внесення змін до пункту 81 Порядку використання коштів державного бюджету, що спрямовуються на часткову компенсацію вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва". Документом передбачається надати можливість Мінагрополітики щомісячно перерозподіляти між областями, а розпорядникам бюджетних коштів - між районами, невикористані бюджетні кошти, передбачені на часткову компенсацію вартості вітчизняної складної сільськогосподарської техніки. Прийняття постанови сприятиме більш повному та ефективному використанню коштів державного бюджету, а також дозволить задовольнити підвищений попит сільгосптоваровиробників на техніку в окремих регіонах.
    Інший документ, який розглянуто і підтримано на сьогоднішньому засіданні, - це проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про надання дозволу на закупівлю Аграрним фондом зерна жита до державного продовольчого резерву в 2007/2008 маркетинговому році". Документом передбачається, у зв'язку з несприятливими погодними умовами, що склалися у більшості регіонів України, дозволити, як виняток, Аграрному фонду закуповувати в 2007/08 маркетинговому році до державного продовольчого резерву жито з відхиленням від показника "натура", встановленого державним стандартом України, до 15%. Прийняття акта дозволить збільшити закупівлі Аграрним фондом продовольчого зерна до державного продовольчого резерву, сприятиме стабільній ціновій ситуації на ринку зерна.
    Члени Урядового комітету також схвалили проект плану приватизації державного майна державного підприємства радгосп "Інгулецький" (Миколаївська область).



    Держпідтримка програм АПК

    На програми розвитку галузей рослинництва і тваринництва наступного року буде спрямовано 2,7 млрд. грн.. Як підтвердив міністр аграрної політики України Юрій Мельник, це на 500 млн. грн. перевищує показник 2007 року.
    До 1 млрд. грн. (на 333 млн. грн. більше, ніж у 2006 р.) планується направити на фінансування пільгового кредитування сільгосптоваровиробників.
    На фінансування програм технічного переоснащення АПК (з пільговими кредитами на придбання вітчизняної сільгосптехніки включно), передбачено до 530 млн. грн.. У 2007 р. на ці програми було виділено 402 млн. грн.
    Державна підтримки фермерських господарств наступного року також збільшиться. Буде виділено до 113 млн. грн. (на 50 млн. грн. більше аналогічного показника у 2007 р.).


    Україна може поновити експорт зерна

    На думку віце-прем’єр-міністра України Віктора Слаути, очікуваний врожай зерна в Україні у 2007 р. (на рівні 29-30 млн. т) дозволяє поновити його експорт. Відповідаючи на запитання, чи дозволить такий врожай скасувати квотування експорту зерна, В. Слаута сказав: «Я вважаю, що так».
    За його словами, в даний час питання можливого скасування експортних квот на зерно обговорюється із врахуванням ситуації, що склалася на світових ринках.
    Віце-прем’єр відзначив, що у деяких областях врожайність кукурудзи перевищує всі сподівання. «Можуть бути і рекордні врожаї. Сумська область, Полтава почали збирати кукурудзу. На площах, де прогнозувалось 40 ц/га, збирають по 50 ц/га», - розповів Віктор Слаута..
    Як відомо, уряд України з 1 липня по 1 жовтня 2007 року ввів квотування експорту зерна (загальна кількість - 12 тис. тонн: по 3 тис. тонн на пшеницю, ячмінь, кукурудзу і жито).
    Міністерство аграрної політики України планувало після отримання уточнених балансів зернових на 2007/08 маркетинговий рік (МР) запропонувати уряду механізм подальшого регулювання експорту зернових.


    День працівників лісу

    В неділю, 16 вересня, в нашій країні відзначався День працівників лісового господарства. Напередодні професійного свята керівництво Мінагрополітики запросило представників обласних агролісових підприємств та об’єднань до Києва, щоб підвести підсумки роботи за перше півріччя 2007 року, визначитись зі шляхами розвитку лісового господарства, привітати кращих лісників з професійним святом.
    Під час зустрічі директор Департаменту ринків рослинництва Олександр Демидов відзначив, що у першому півріччі в агролісогосподарських підприємствах системи Мінагрополітики проведені лісовпорядні роботи на площі 9,2 тис. га (витрачено понад 1 млн. грн. бюджетних коштів), реалізовано лісопродукції на суму 135,6 млн. грн., в т.ч. у круглому виді на 98, 8 млн. грн., поставлено вуглевидобувним підприємствам 44,6 тис.м3 гірничої стійки (на 6,4 млн. грн.).
    На виконання програми „Ліси України” і відповідно до вимог забезпечення раціонального лісокористування підприємства виконали лісокультурні роботи на 15,8 тис.га, в т.ч. було створено лісових культур в лісовому фонді на 6,6 тис. га (річний план - 8,0 тис. га, доповнення на площі 5,0 тис. га), сприяли природному поновленню лісових насаджень на 1,9 тис. га.
    Вітаючи працівників лісового господарства з професійним святом, заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник подякував лісникам за їх невтомну і наполегливу працю, закликав й надалі нарощувати випуск продукції лісового господарства, надійно захищати земельні угіддя та зберігати природні багатства нашої держави, бути активними у вирішенні проблем лісогосподарств на всіх рівнях.
    Сергій Мельник від імені міністра аграрної політики України Юрія Мельника побажав працівникам лісового господарства міцного здоров'я, невичерпної енергії, успіхів на благо України й вручив трудові відзнаки Мінагрополітики.

    Зберегти генетичні ресурси

    На міжнародній конференції в місті Інтерпакен (Швейцарія) делегати із 109 країн світу ухвалили перший в історії глобальний план дій зі збереження ресурсів тваринництва.
    За повідомленням ООН, різноманітність порід домашньої худоби в останні роки стрімко падає. На сьогодні у світі на межі зникнення - 20% різновидів порід ВРХ, кіз, свиней, коней та свійської птиці.
    Разом із окремими видами назавжди зникають і властиві їм характеристики: стійкість до хвороб, здатність виживати у екстремальних кліматичних умовах. Головна причина втрати генетичного розмаїття худоби, вважають вчені, - інтенсифікація тваринництва і розведення лише найбільш продуктивних порід для задоволення продовольчих потреб зростаючого населення планети.
    Тому в плані дій віднайшли місце конкретні заходи, необхідні для збереження генофонду сільськогосподарських тварин, фінансова і технічна допомога країнам, що розвиваються або з перехідною економікою, у виконанні плану.
    Конференція пройшла під егідою всесвітньої продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).


    Ринок овочів

    За даними аналітиків, вперше за останні роки попит на овочі істотно перевищує пропозицію. Так, фермери найбільш постраждалих від посухи регіонів, яким вдалося зберегти продукцію, повідомляють про черги оптовиків біля овочевих полів, звідки забираються оптові партії моркви, буряка, картоплі, цибулі та іншої городини.
    Минулого сезону ситуація була діаметрально протилежною. Практично за всіма овочевими культурами було зафіксоване рекордно високе виробництво, а ціни на них - рекордно низькими. При цьому виробники посилено шукали бажаючих купити їх продукцію, що призвело до істотного росту експорту овочів з України.



    Підготовлено за матеріалами прес-служби Мінагрополітики, ІА РБК-Украина, Інтерфакс-Україна





    Схожі новини
  • Уряд врегулював механізм виділення коштів для охорони і захисту лісів
  • Урядовий аграрний комітет поновив рада з питань визначення пріоритетів у виробництві нової техніки та обладнання для сільгосптоваровиробників - В. Слаута
  • Питання діяльності Аграрного фонду
  • Уряд запроваджує державні форвардні закупівлі зерна
  • ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ УРЯДОВОГО КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Засідання Урядового комітету


Віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута провів чергове засідання Урядового комітету з питань аграрної політики.
На ньому було схвалено проект урядової постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 червня 2002 р. N802 (щодо забезпечення форменим одягом посадових осіб, які здійснюють ветеринарно-санітарний нагляд)". Документом передбачається затвердити Порядок забезпечення форменим одягом посадових осіб, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний нагляд, зразки форменого одягу і ознаки розрізнення посадових осіб, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль. Прийняття постанови дозволить привести нормативно-правові акти з питань ветеринарної медицини у відповідність із Законом України "Про ветеринарну службу", а також удосконалити законодавство у частині забезпечення посадових осіб, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний нагляд, необхідним для трудового процесу одягом і взуттям, створити належні умови для підвищення ефективності захисту здоров'я та безпеки споживачів.
Члени Урядового комітету також підтримали проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарської дорадчої служби". Документом визначається механізм розподілу та спрямування бюджетних коштів на підвищення рівня знань аграрних товаровиробників та сільського населення і вдосконалення практичних навичок прибуткового ведення сільського господарства. Головним завданням постанови є фінансова підтримка сільськогосподарської дорадчої діяльності, надання соціально спрямованих дорадчих послуг суб'єктам господарювання, що провадять діяльність у сільській місцевості, та сільському населенню, розбудова мережі сільськогосподарських дорадчих служб. Прийняття постанови сприятиме подоланню збитковості сільськогосподарського виробництва, підвищенню ефективності його роботи, розширенню сфери зайнятості та підвищенню добробуту сільського населення, заохоченню молоді до роботи і проживання в сільській місцевості, поліпшенню інфраструктури сільських населених пунктів.
Схвалено й проект урядової постанови "Про внесення змін до пункту 81 Порядку використання коштів державного бюджету, що спрямовуються на часткову компенсацію вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва". Документом передбачається надати можливість Мінагрополітики щомісячно перерозподіляти між областями, а розпорядникам бюджетних коштів - між районами, невикористані бюджетні кошти, передбачені на часткову компенсацію вартості вітчизняної складної сільськогосподарської техніки. Прийняття постанови сприятиме більш повному та ефективному використанню коштів державного бюджету, а також дозволить задовольнити підвищений попит сільгосптоваровиробників на техніку в окремих регіонах.
Інший документ, який розглянуто і підтримано на сьогоднішньому засіданні, - це проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про надання дозволу на закупівлю Аграрним фондом зерна жита до державного продовольчого резерву в 2007/2008 маркетинговому році". Документом передбачається, у зв'язку з несприятливими погодними умовами, що склалися у більшості регіонів України, дозволити, як виняток, Аграрному фонду закуповувати в 2007/08 маркетинговому році до державного продовольчого резерву жито з відхиленням від показника "натура", встановленого державним стандартом України, до 15%. Прийняття акта дозволить збільшити закупівлі Аграрним фондом продовольчого зерна до державного продовольчого резерву, сприятиме стабільній ціновій ситуації на ринку зерна.
Члени Урядового комітету також схвалили проект плану приватизації державного майна державного підприємства радгосп "Інгулецький" (Миколаївська область).



Держпідтримка програм АПК

На програми розвитку галузей рослинництва і тваринництва наступного року буде спрямовано 2,7 млрд. грн.. Як підтвердив міністр аграрної політики України Юрій Мельник, це на 500 млн. грн. перевищує показник 2007 року.
До 1 млрд. грн. (на 333 млн. грн. більше, ніж у 2006 р.) планується направити на фінансування пільгового кредитування сільгосптоваровиробників.
На фінансування програм технічного переоснащення АПК (з пільговими кредитами на придбання вітчизняної сільгосптехніки включно), передбачено до 530 млн. грн.. У 2007 р. на ці програми було виділено 402 млн. грн.
Державна підтримки фермерських господарств наступного року також збільшиться. Буде виділено до 113 млн. грн. (на 50 млн. грн. більше аналогічного показника у 2007 р.).


Україна може поновити експорт зерна

На думку віце-прем’єр-міністра України Віктора Слаути, очікуваний врожай зерна в Україні у 2007 р. (на рівні 29-30 млн. т) дозволяє поновити його експорт. Відповідаючи на запитання, чи дозволить такий врожай скасувати квотування експорту зерна, В. Слаута сказав: «Я вважаю, що так».
За його словами, в даний час питання можливого скасування експортних квот на зерно обговорюється із врахуванням ситуації, що склалася на світових ринках.
Віце-прем’єр відзначив, що у деяких областях врожайність кукурудзи перевищує всі сподівання. «Можуть бути і рекордні врожаї. Сумська область, Полтава почали збирати кукурудзу. На площах, де прогнозувалось 40 ц/га, збирають по 50 ц/га», - розповів Віктор Слаута..
Як відомо, уряд України з 1 липня по 1 жовтня 2007 року ввів квотування експорту зерна (загальна кількість - 12 тис. тонн: по 3 тис. тонн на пшеницю, ячмінь, кукурудзу і жито).
Міністерство аграрної політики України планувало після отримання уточнених балансів зернових на 2007/08 маркетинговий рік (МР) запропонувати уряду механізм подальшого регулювання експорту зернових.


День працівників лісу

В неділю, 16 вересня, в нашій країні відзначався День працівників лісового господарства. Напередодні професійного свята керівництво Мінагрополітики запросило представників обласних агролісових підприємств та об’єднань до Києва, щоб підвести підсумки роботи за перше півріччя 2007 року, визначитись зі шляхами розвитку лісового господарства, привітати кращих лісників з професійним святом.
Під час зустрічі директор Департаменту ринків рослинництва Олександр Демидов відзначив, що у першому півріччі в агролісогосподарських підприємствах системи Мінагрополітики проведені лісовпорядні роботи на площі 9,2 тис. га (витрачено понад 1 млн. грн. бюджетних коштів), реалізовано лісопродукції на суму 135,6 млн. грн., в т.ч. у круглому виді на 98, 8 млн. грн., поставлено вуглевидобувним підприємствам 44,6 тис.м3 гірничої стійки (на 6,4 млн. грн.).
На виконання програми „Ліси України” і відповідно до вимог забезпечення раціонального лісокористування підприємства виконали лісокультурні роботи на 15,8 тис.га, в т.ч. було створено лісових культур в лісовому фонді на 6,6 тис. га (річний план - 8,0 тис. га, доповнення на площі 5,0 тис. га), сприяли природному поновленню лісових насаджень на 1,9 тис. га.
Вітаючи працівників лісового господарства з професійним святом, заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник подякував лісникам за їх невтомну і наполегливу працю, закликав й надалі нарощувати випуск продукції лісового господарства, надійно захищати земельні угіддя та зберігати природні багатства нашої держави, бути активними у вирішенні проблем лісогосподарств на всіх рівнях.
Сергій Мельник від імені міністра аграрної політики України Юрія Мельника побажав працівникам лісового господарства міцного здоров'я, невичерпної енергії, успіхів на благо України й вручив трудові відзнаки Мінагрополітики.

Зберегти генетичні ресурси

На міжнародній конференції в місті Інтерпакен (Швейцарія) делегати із 109 країн світу ухвалили перший в історії глобальний план дій зі збереження ресурсів тваринництва.
За повідомленням ООН, різноманітність порід домашньої худоби в останні роки стрімко падає. На сьогодні у світі на межі зникнення - 20% різновидів порід ВРХ, кіз, свиней, коней та свійської птиці.
Разом із окремими видами назавжди зникають і властиві їм характеристики: стійкість до хвороб, здатність виживати у екстремальних кліматичних умовах. Головна причина втрати генетичного розмаїття худоби, вважають вчені, - інтенсифікація тваринництва і розведення лише найбільш продуктивних порід для задоволення продовольчих потреб зростаючого населення планети.
Тому в плані дій віднайшли місце конкретні заходи, необхідні для збереження генофонду сільськогосподарських тварин, фінансова і технічна допомога країнам, що розвиваються або з перехідною економікою, у виконанні плану.
Конференція пройшла під егідою всесвітньої продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).


Ринок овочів

За даними аналітиків, вперше за останні роки попит на овочі істотно перевищує пропозицію. Так, фермери найбільш постраждалих від посухи регіонів, яким вдалося зберегти продукцію, повідомляють про черги оптовиків біля овочевих полів, звідки забираються оптові партії моркви, буряка, картоплі, цибулі та іншої городини.
Минулого сезону ситуація була діаметрально протилежною. Практично за всіма овочевими культурами було зафіксоване рекордно високе виробництво, а ціни на них - рекордно низькими. При цьому виробники посилено шукали бажаючих купити їх продукцію, що призвело до істотного росту експорту овочів з України.



Підготовлено за матеріалами прес-служби Мінагрополітики, ІА РБК-Украина, Інтерфакс-Україна





Схожі новини
  • Уряд врегулював механізм виділення коштів для охорони і захисту лісів
  • Урядовий аграрний комітет поновив рада з питань визначення пріоритетів у виробництві нової техніки та обладнання для сільгосптоваровиробників - В. Слаута
  • Питання діяльності Аграрного фонду
  • Уряд запроваджує державні форвардні закупівлі зерна
  • ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ УРЯДОВОГО КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.