З метою забезпечення повноцінного та якісного харчування дітей у школах та дошкільних закладах Держпродспоживслужба Івано-Франківщини продовжує роботу над виконанням регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування».
Реалізація програми здійснюється шляхом проведення моніторингу, інспектування всіх операторів ринку, які організовують харчування, постачальників харчових продуктів, сировини, готової продукції у закладах освіти при проведенні планових та позапланових заходів державного контролю, лабораторних досліджень безпечності та якості харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей.
Станом на 01.07.2019 відібрано харчові продукти в 122 закладах:
- у 69 школах здійснено відбір 274 зразків харчових продуктів, 83 постачальників. За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 4 зразки харчових продуктів, зокрема масло солодковершкове - у Надвірнянському районі (Делятинський ліцей № 2), у м. Івано-Франківську (ЗОШ № 8), у Яблуницькій ЗОШ, а також у Галицькому районі (м. Бурштин ЗОШ №1) - не відповідали вимогам нормативної документації (2,7% досліджених);
- у 53 садочках здійснено відбір 212 зразків харчових продуктів, 49 постачальників. За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 11 зразків харчових продуктів (масло солодко вершкове - 2, овочі - 8, молоко – 1 у м. Івано-Франківську, Надвірнянському районі, Снятинському районі) не відповідали вимогам нормативної документації (7,7% досліджених).
За результатами проведеної роботи спільно з Департаментом освіти, науки та молодіжної політики, Держпродспоживслужба не допустила до обігу 268 кг масла солодковершкового та майже 7 тис. кг овочів.
При постачанні нових партій продукції овочів та масла зроблені повторні дослідження. Проведено три позапланові перевірки.
Постачальники змінили одного виробника масла. Також надано рекомендації щодо зміни передбачуваного використання та заміни на відповідну овочеву продукцію трьом виробникам овочів.