Аграрний тиждень. Україна
» » Рекомендовані етапи внутрішньогосподарського контролю в системі насінництва
» » Рекомендовані етапи внутрішньогосподарського контролю в системі насінництва

    Рекомендовані етапи внутрішньогосподарського контролю в системі насінництва


    У системі насінництва при вирощуванні, очищенні, сортуванні, зберіганні та реалізації насіння важливим є як державний, так і внутрішньогосподарський контроль. Чітке дотримання вимог державного і внутрішньогосподарського контролю сприятиме підвищенню відповідальності посадових осіб та в кінцевому результаті забезпечить гарантовано високу якість насіння.

    Мета внутрішньогосподарського контролю - усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування. Головне завдання внутрішньогосподарського контролю - домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.

    Догляд за насінницькими посівами:


    Зразок польової таблички насінницького посіву



    Назва господарства                                               



    Культура                                                                 



    Сорт                                                                        



    Генерація                                                            



    № поля                                                                     



    Площа                                                                     



    Попередник                                                            

    У період колосіння – початку воскової стиглості зерна – проводять видові і сортові прополки (видалення на відведених під вирощування насіння площах рослин інших видів та рослин культури, що за своїми сортовими ознаками не відповідають офіційному описові сорту. Під час прочисток домішки, що видаляють, виривають з корінням і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні. Ця робота проводиться під безпосереднім керівництвом агронома-насіннєвода. Роботу організовують так, щоб робітники проходили на відстані витягнутої руки один від одного. Після закінчення цього прийому на кожне поле складається акт сортової прочистки насіннєвого посіву.

    [/b]

    Збиральні роботи:

    На початку збирання доцільно організовувати контроль безпосередньо надходження насіннєвого матеріалу з поля, не замінюючи цим, звичайно, контроль на току.

    Необхідно скласти план проведення збиральних робіт аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох сортів однієї культури або важко відокремлюваних культур. Починати збирання слід з обкосів на ширину захвату комбайна, а намолочене при цьому зерно використовувати на товарні цілі. Зерно від комбайна необхідно перевозити тільки закріпленим за ним транспортом, полем де посіяний даний сорт. Комбайни і транспорт після закінчення збирання ретельно очищуються на цьому ж полі, використовуючи компресор; агроном має перевіряти якість очистки комбайна.

    Категорично забороняється проїзд транспортних засобів полями, призначеними для посіву озимих у поточному році. На початку збирання іншого сорту або культури один-два бункери намолоченого зерна використовувати як товарне.

    Організовується вхідний контроль за якістю насіння, що надходить на тік від комбайнів, вчасно сигналізуючи про необхідність внесення коректив в їх роботу.

    Завдання внутрішньогосподарського контролю на цьому етапі полягає в збереженні сортових якостей, доведення насіння до посівних кондицій, передбачених стандартом.

    Не допускається надходження на тік і в складські приміщення, де розміщено насіннєвий матеріал товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів. До початку збирання здійснюється комплекс заходів із підготовки току й складів до приймання насіння: ремонт, дезінфекція приміщень та інвентарю.

    Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування.

    Зерно, що перевозиться від комбайна на тік, супроводжується документом (талон, накладна тощо) із зазначенням прізвища комбайнера й водія, дати, номера поля й автомашини, культури, сорту, генерації.

    Вхідний контроль проводиться за кожною ходкою закріпленого за комбайном транспортного засобу. На бурт зерна, що формується з першою ходкою, переноситься польова табличка.

    Доробка насіння:

    Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. Процент виходу насіння залежить від культури, сорту і становить у зернових 60-70%, зернобобових - 70-80%, соняшнику - 40-50%. Слід пам'ятати, що кожний додатковий пропуск підвищує травмування насіння, що негативно відбивається на його якості.

    Очищене й відсортоване насіння складується. Кожна партія насіння складується окремо і позначається штабельним ярликом, у якому зазначаються:

    ШТАБЕЛЬНИЙ ЯРЛИК:      Культура

    Сорт (гібрид, лінія)                                                             

    Категорія за етапами насінництва                                  

    Генерація                                                                       ___ 

    Рік урожаю                                                                          

    Номер партії                                                                        

    Маса партії                                                                          

    Кількість місць                                                                    

    Сортовий документ на насіння                                        

                                                                                                                                                              назва, номер, термін дії

    [sup][/sup]

    Внутрішній контроль за насінням, що зберігається:

    Необхідно забезпечити повне зберігання сухого насіння від псування і засміченості іншими культурами і сортами. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах.

    Відповідно до ДСТУ 2240-93 сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше, ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій.

    При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м.  Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важко відокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес).

    Усі партії до базового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню.

    Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну їх вмісту після закриття упаковок.

    Маркування партій насіння згідно з «Порядком маркування та пакування партій насіння» покладено на суб’єктів насінництва та розсадництва, і здійснюється ними в процесі доробки та пакування насіння.

    Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння». Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку.

    Контроль за зберіганням насіння включає в себе постійний моніторинг температури та вологості насіння за допомогою вологомірів та термоштанг, що дає змогу своєчасно виявити та запобігти його псуванню.

    Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.[b]





    Схожі новини
  • Система державної підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій повністю зупинена
  • Сформовано Державний реєстр виробників насіння і садивного матеріалу
  • Держсільгоспінспекція контролює дотримання вимог ведення насінництва с/г культур
  • Кількість неякісного посівного матеріалу на українському ринку зменшилася на 25%
  • Тероргани Держсільгоспінспекції активно надають послуги з відбору і перевірки проб насіння

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Рекомендовані етапи внутрішньогосподарського контролю в системі насінництва


У системі насінництва при вирощуванні, очищенні, сортуванні, зберіганні та реалізації насіння важливим є як державний, так і внутрішньогосподарський контроль. Чітке дотримання вимог державного і внутрішньогосподарського контролю сприятиме підвищенню відповідальності посадових осіб та в кінцевому результаті забезпечить гарантовано високу якість насіння.

Мета внутрішньогосподарського контролю - усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування. Головне завдання внутрішньогосподарського контролю - домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.

Догляд за насінницькими посівами:


Зразок польової таблички насінницького посіву



Назва господарства                                               



Культура                                                                 



Сорт                                                                        



Генерація                                                            



№ поля                                                                     



Площа                                                                     



Попередник                                                            

У період колосіння – початку воскової стиглості зерна – проводять видові і сортові прополки (видалення на відведених під вирощування насіння площах рослин інших видів та рослин культури, що за своїми сортовими ознаками не відповідають офіційному описові сорту. Під час прочисток домішки, що видаляють, виривають з корінням і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні. Ця робота проводиться під безпосереднім керівництвом агронома-насіннєвода. Роботу організовують так, щоб робітники проходили на відстані витягнутої руки один від одного. Після закінчення цього прийому на кожне поле складається акт сортової прочистки насіннєвого посіву.

[/b]

Збиральні роботи:

На початку збирання доцільно організовувати контроль безпосередньо надходження насіннєвого матеріалу з поля, не замінюючи цим, звичайно, контроль на току.

Необхідно скласти план проведення збиральних робіт аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох сортів однієї культури або важко відокремлюваних культур. Починати збирання слід з обкосів на ширину захвату комбайна, а намолочене при цьому зерно використовувати на товарні цілі. Зерно від комбайна необхідно перевозити тільки закріпленим за ним транспортом, полем де посіяний даний сорт. Комбайни і транспорт після закінчення збирання ретельно очищуються на цьому ж полі, використовуючи компресор; агроном має перевіряти якість очистки комбайна.

Категорично забороняється проїзд транспортних засобів полями, призначеними для посіву озимих у поточному році. На початку збирання іншого сорту або культури один-два бункери намолоченого зерна використовувати як товарне.

Організовується вхідний контроль за якістю насіння, що надходить на тік від комбайнів, вчасно сигналізуючи про необхідність внесення коректив в їх роботу.

Завдання внутрішньогосподарського контролю на цьому етапі полягає в збереженні сортових якостей, доведення насіння до посівних кондицій, передбачених стандартом.

Не допускається надходження на тік і в складські приміщення, де розміщено насіннєвий матеріал товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів. До початку збирання здійснюється комплекс заходів із підготовки току й складів до приймання насіння: ремонт, дезінфекція приміщень та інвентарю.

Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування.

Зерно, що перевозиться від комбайна на тік, супроводжується документом (талон, накладна тощо) із зазначенням прізвища комбайнера й водія, дати, номера поля й автомашини, культури, сорту, генерації.

Вхідний контроль проводиться за кожною ходкою закріпленого за комбайном транспортного засобу. На бурт зерна, що формується з першою ходкою, переноситься польова табличка.

Доробка насіння:

Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. Процент виходу насіння залежить від культури, сорту і становить у зернових 60-70%, зернобобових - 70-80%, соняшнику - 40-50%. Слід пам'ятати, що кожний додатковий пропуск підвищує травмування насіння, що негативно відбивається на його якості.

Очищене й відсортоване насіння складується. Кожна партія насіння складується окремо і позначається штабельним ярликом, у якому зазначаються:

ШТАБЕЛЬНИЙ ЯРЛИК:      Культура

Сорт (гібрид, лінія)                                                             

Категорія за етапами насінництва                                  

Генерація                                                                       ___ 

Рік урожаю                                                                          

Номер партії                                                                        

Маса партії                                                                          

Кількість місць                                                                    

Сортовий документ на насіння                                        

                                                                                                                                                          назва, номер, термін дії

[sup][/sup]

Внутрішній контроль за насінням, що зберігається:

Необхідно забезпечити повне зберігання сухого насіння від псування і засміченості іншими культурами і сортами. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах.

Відповідно до ДСТУ 2240-93 сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше, ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій.

При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м.  Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важко відокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес).

Усі партії до базового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню.

Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну їх вмісту після закриття упаковок.

Маркування партій насіння згідно з «Порядком маркування та пакування партій насіння» покладено на суб’єктів насінництва та розсадництва, і здійснюється ними в процесі доробки та пакування насіння.

Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння». Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку.

Контроль за зберіганням насіння включає в себе постійний моніторинг температури та вологості насіння за допомогою вологомірів та термоштанг, що дає змогу своєчасно виявити та запобігти його псуванню.

Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.[b]





Схожі новини
  • Система державної підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій повністю зупинена
  • Сформовано Державний реєстр виробників насіння і садивного матеріалу
  • Держсільгоспінспекція контролює дотримання вимог ведення насінництва с/г культур
  • Кількість неякісного посівного матеріалу на українському ринку зменшилася на 25%
  • Тероргани Держсільгоспінспекції активно надають послуги з відбору і перевірки проб насіння

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.