За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які вживали шаурму в смт Авангард Овідіопільського району Одеської області, станом на 03.09.2019 постраждала 41 особа, у т.ч. 10 дітей.
Із попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт» до КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» м. Одеси було госпіталізовано 40 хворих, одна особа від госпіталізації відмовилася. При лабораторному обстеженні 13 хворих виявлена Salmonella enteritidis.
З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань Головне управління 01.09.2019 розпочало санітарно-епідеміологічного розслідування. Встановлено, що хворі придбали шаурму у торговельному павільйоні з реалізації шаурми та курей-гриль у смт Авангард, ж/м «Сьоме небо» Овідіопольського району Одеської області.
На момент обстеження 01.09.2019 павільйон був зачинений.
02.09.2019 вдалося встановити особу громадянина, який 30-31.08.2019 проводив виготовлення харчових продуктів у даному павільйоні (шаурми, хот-догів, шашлика).
Державна реєстрація потужності відсутня.
За результатами перевірки встановлено чисельні порушення вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність харчових продуктів, що, ймовірно, зумовили виникнення спалаху.
Інспектори на зазначеного громадянина склали протокол про порушення санітарних норм, видали припис від 02.09.2019 №720 щодо усунення встановлених порушень та призупинення експлуатації торгівельного павільйону.
За ініціативою Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області 02.09.2019 проведено позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації спалаху (протокол №12 від 02.09.2019).
Фахівці Головного управління здійснюють заходи щодо встановлення шляхів постачання продовольчої сировини до торгівельного павільйону та розпочали інспектування підприємства, яке, ймовірно, постачало до нього м’ясну сировину.
Про виникнення спалаху 01.09.2019 поінформовано територіальне відділення Головного управління Національної поліції в Одеській області.
З працівниками павільйону проведено санітарно-освітню роботу з питань профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Проведення протиепідемічних заходів триває.