З 09 по 12 вересня 2019 року у м. Бердянську Запорізької області відбувся Всеукраїнський семінар на тему: «Сучасні мікробіологічні методи дослідження щодо збудників зоонозів».
У семінарі взяли участь завідувачі бактеріологічними відділами та завідувачі відділами ветеринарно-санітарної експертизи, які займаються мікробіологічними дослідженнями харчових продуктів регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, фахівці Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Державного науково-контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок Держпродспоживслужби та фахівці і науковці з іноземних держав.
Фахівці Держпродспоживслужби разом з науковцями обговорили актуальні питання у сфері лабораторної діагностики, організації та здійснення контролю за зоонозами та продовольчою сировиною в сучасних умовах, питання поширення антибіотикорезистих штамів збудників зоонозів та коменсальних бактерій серед тварин.
Крім того, учасники розглянули основні вимоги гармонізації законодавства з безпечності та якості харчових продуктів до вимог ЄС.
Особливу увагу присутні приділили державному контролю безпечності харчових продуктів в дитячих закладах, школах, лікувально-профілактичних закладах та закладах громадського харчування.
Також учасники семінару обговорили питання мікробіологічних досліджень води, призначеної для споживання людини відповідно до Директиви ради 98/83/ЄС, виявленню бутуліністичних токсинів та Clostridium botulinum в харчових продуктах та інше.
У ході роботи учасники мали можливість ознайомитись з сучасним обладнанням для визначення чутливості/резистентності антибактеріальних препаратів, виявлення збудників бактеріальних харчових токсикоінфекцій та інших.
Всього підчас заходу було розглянуто понад 30 питань.
Підбиваючи підсумки семінару начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв зазначив про те, що даний семінар надав унікальну можливість поспілкуватися науковцям і фахівцям Держпродспоживслужби, поділитися власним досвідом та отримати чимало корисної інформації і нових знань.
Наприкінці заходу учасники отримали сертифікати.