Хоча африканська чума свиней (АЧС) шириться Україною з 2012-го року, багато хто зовсім нічого не знає про цю хворобу. Зокрема, що стосується загрози АЧС для здоров’я людей та «безпечності» інфікованої свинини. У Асоціації «Свинарі України» «розвінчали» найпоширеніші споживчі міфи про ризики, що несе хвороба.
Міф 1. Ваше здоров’я в небезпеці.
АЧС — гостра, висококонтагіозна, інфекційна, вірусна хвороба, яка вражає свиней усіх порід та статево-вікових груп. Однак, вірус АЧС не передається людині і є повністю безпечним для її здоров’я. Немає жодних даних, що підтверджують субклінічну або клінічну інфекцію людини.
Міф 2. АЧС передається тільки між свинями
При контакті з інфікованою твариною здорова з високою вірогідністю також захворіє. Проте АЧС передається і через контакт з контамінованими кров'ю або фекаліями, одягом, кормами, технікою, транспортними засобами та харчовими відходами. Варто пам’ятати, що м’ясні продукти та певні види ковбас, які не проходять достатню термічну обробку, — потенційні джерела зараження. А беручи до уваги те, що вірус надзвичайно довго виживає у холоді (в охолодженому м’ясі — понад 100 днів, а в замороженому — роками), збудник може бути постійно поруч.
Міф 3. «АЧС мене не стосується!»
АЧС не завдає прямої шкоди споживачеві, проте опосередковано може вплинути на раціон українців. Так, в середньому українці споживають близько 750 тис. тонн свинини та продуктів переробки на рік. Однак, унаслідок складної епізоотичної ситуації щодо АЧС, упродовж останніх 5 років виробництво свинини в Україні зменшилося на 5%. Крім того, скорочується і число операторів ринку — майже на 2 тис. порівняно з 2013-м роком. Зменшення внутрішньої пропозиції спричиняє підвищення цін, що, в умовах послабленої платоспроможності, обмежує частку свинини у раціоні: частина споживачів «переключається» на «бюджетнішу» продукцію.
Джерело: Pigua.info