Аграрний тиждень. Україна
» » 3 «споживчі» міфи про АЧС
» » 3 «споживчі» міфи про АЧС

    3 «споживчі» міфи про АЧС


    Хоча африканська чума свиней (АЧС) шириться Україною з 2012-го року, багато хто зовсім нічого не знає про цю хворобу. Зокрема, що стосується загрози АЧС для здоров’я людей та «безпечності» інфікованої свинини. У Асоціації «Свинарі України» «розвінчали» найпоширеніші споживчі міфи про ризики, що несе хвороба.

    Міф 1. Ваше здоров’я в небезпеці.

    АЧС — гостра, висококонтагіозна, інфекційна, вірусна хвороба, яка вражає свиней усіх порід та статево-вікових груп. Однак, вірус АЧС не передається людині і є повністю безпечним для її здоров’я. Немає жодних даних, що підтверджують субклінічну або клінічну інфекцію людини.

    Міф 2. АЧС передається тільки між свинями

    При контакті з інфікованою твариною здорова з високою вірогідністю також захворіє. Проте АЧС передається і через контакт з контамінованими кров'ю або фекаліями, одягом, кормами, технікою, транспортними засобами та харчовими відходами. Варто пам’ятати, що м’ясні продукти та певні види ковбас, які не проходять достатню термічну обробку, — потенційні джерела зараження. А беручи до уваги те, що вірус надзвичайно довго виживає у холоді (в охолодженому м’ясі — понад 100 днів, а в замороженому — роками), збудник може бути постійно поруч.

    Міф 3. «АЧС мене не стосується!»

    АЧС не завдає прямої шкоди споживачеві, проте опосередковано може вплинути на раціон українців. Так, в середньому українці споживають близько 750 тис. тонн свинини та продуктів переробки на рік. Однак, унаслідок складної епізоотичної ситуації щодо АЧС, упродовж останніх 5 років виробництво свинини в Україні зменшилося на 5%. Крім того, скорочується і число операторів ринку — майже на 2 тис. порівняно з 2013-м роком. Зменшення внутрішньої пропозиції спричиняє підвищення цін, що, в умовах послабленої платоспроможності, обмежує частку свинини у раціоні: частина споживачів «переключається» на «бюджетнішу» продукцію.

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • У Європі зафіксовані випадки небезпечної інфекційної хвороби ВРХ
  • Через АЧС Білорусь заборонила ввезення свинини з Київської області
  • Україна і Словаччина заговорили про «закритий режим» через АЧС
  • М'ясо свиней з 10-кілометрової зони в Запорізькій області тушкуватимуть для Держрезерву
  • Вірус африканської чуми свиней виявлено в селі на Запоріжжі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

3 «споживчі» міфи про АЧС


Хоча африканська чума свиней (АЧС) шириться Україною з 2012-го року, багато хто зовсім нічого не знає про цю хворобу. Зокрема, що стосується загрози АЧС для здоров’я людей та «безпечності» інфікованої свинини. У Асоціації «Свинарі України» «розвінчали» найпоширеніші споживчі міфи про ризики, що несе хвороба.

Міф 1. Ваше здоров’я в небезпеці.

АЧС — гостра, висококонтагіозна, інфекційна, вірусна хвороба, яка вражає свиней усіх порід та статево-вікових груп. Однак, вірус АЧС не передається людині і є повністю безпечним для її здоров’я. Немає жодних даних, що підтверджують субклінічну або клінічну інфекцію людини.

Міф 2. АЧС передається тільки між свинями

При контакті з інфікованою твариною здорова з високою вірогідністю також захворіє. Проте АЧС передається і через контакт з контамінованими кров'ю або фекаліями, одягом, кормами, технікою, транспортними засобами та харчовими відходами. Варто пам’ятати, що м’ясні продукти та певні види ковбас, які не проходять достатню термічну обробку, — потенційні джерела зараження. А беручи до уваги те, що вірус надзвичайно довго виживає у холоді (в охолодженому м’ясі — понад 100 днів, а в замороженому — роками), збудник може бути постійно поруч.

Міф 3. «АЧС мене не стосується!»

АЧС не завдає прямої шкоди споживачеві, проте опосередковано може вплинути на раціон українців. Так, в середньому українці споживають близько 750 тис. тонн свинини та продуктів переробки на рік. Однак, унаслідок складної епізоотичної ситуації щодо АЧС, упродовж останніх 5 років виробництво свинини в Україні зменшилося на 5%. Крім того, скорочується і число операторів ринку — майже на 2 тис. порівняно з 2013-м роком. Зменшення внутрішньої пропозиції спричиняє підвищення цін, що, в умовах послабленої платоспроможності, обмежує частку свинини у раціоні: частина споживачів «переключається» на «бюджетнішу» продукцію.

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • У Європі зафіксовані випадки небезпечної інфекційної хвороби ВРХ
  • Через АЧС Білорусь заборонила ввезення свинини з Київської області
  • Україна і Словаччина заговорили про «закритий режим» через АЧС
  • М'ясо свиней з 10-кілометрової зони в Запорізькій області тушкуватимуть для Держрезерву
  • Вірус африканської чуми свиней виявлено в селі на Запоріжжі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.