Про умови та ризики «запуску» ферми після спалаху АЧС у ході Міжнародного Дня Свиноферми розповість Віталій Башинський, експерт з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Упродовж 7-ми років поширення африканської чуми свиней в Україні більше 80 промислових свиногосподарств постраждало від вірусу. Після того, як пройдені всі етапи протиепізоотичних заходів постає питання: «Чи відновлювати господарство після АЧС?».
Водночас, експерт зазначив, що рушієм «запуску» свиноферми слугуватимуть якісно проведені протиепізоотичні заходи. Зокрема, необхідно лабораторно підтвердити якість дезінфекції, провести епізоотичне розслідування, аби встановити основні проблеми в біобезпеці та процедурах її забезпечення і, таким чином, врахувати помилки при відновленні поголів‘я. Крім того, неабияку увагу необхідно звернути на підбір та підготовку персоналу (проведення навчання із перевіркою отриманих знань).
«Найкращий план біобезпеки не дає 100% захисту. Це просто неможливо в умовах постійного впливу величезної кількості перемінних на систему. Але науковий, поміркований підхід може зробити відновлення поголів‘я реальним відновленням прибуткового бізнесу. А не простою додачею дров у піч АЧС», — підсумував експерт.
Як правильно «запустити» свиноферму після спалаху АЧС дізнайтеся у ході «Ветеринарної майстерні» на Міжнародному Дні Свиноферми. Подія запланована на 17 жовтня у «UBI Conference Hall» (Київська обл., с. Глеваха, вул. Підприємницька, 10). Організатори заходу — Асоціація «Свинарі України», Всеукраїнська Аграрна Рада та компанія Dykun.
Джерело: Pigua.info