У 2018/19 МР імпорт овочів в Україну досяг 264 тис. тонн, що істотно перевищило попередній рекорд, який тримався 9 років – з 2009/10 МР.
«Імпорт овочів в країну в 2009/10 МР вперше перевищив 200 тис. т і склав 208,5 тис. т. З тих пір обсяг імпорту овочів навіть не наближався до позначки в 200 тис. т, але в минулому сезоні він перевищив попередній рекорд відразу на 27% і досяг 264,1 тис. т», – йдеться в повідомленні.
Всього за сезон іноземні постачальники овочів і картоплі заробили в Україні $155 млн.
Згідно з повідомленням, в 2018/19 МР обсяг імпорту перевершив показник попереднього сезону в натуральному вираженні більш ніж в 2 рази. За останні ж два сезони обсяги імпорту зросли більш ніж в 3 рази.
Головними позиціями імпорту овочів в Україну в вартісному вимірі були томати, цибуля, перець і огірки. За обсягом ж імпорту лідируючу позицію вперше в історії зайняла цибуля ріпчаста, якої було ввезено за минулий сезон 87 тис. тонн – в 26 разів більше, ніж у попередньому сезоні. Також було імпортовано 66 тис. тонн томатів, 18,3 тис. т товарної картоплі, 14,7 тис. т огірків, 11,8 тис. т перцю, 9,5 тис. т різних видів капусти і 7,5 тис. т моркви. Фактично Україна наростила імпорт майже всіх без винятку позицій овочів і картоплі, включаючи салатні культури і зелень.
У повідомленні вказується, що прогнози на врожай овочів в сезоні 2019/20 МР були оптимістичними, проте вже в серпні, під час збирання нового врожаю, Україна почала активно імпортувати картоплю, чого раніше ніколи не було.
Очікується, що у вересні буде перевищено черговий рекорд імпорту картоплі, так як ціни на неї зростають, незважаючи на очікуване збільшення загального обсягу виробництва картоплі та хороше просування її збору.
ІЦ УАК за матеріалами AgroNews
agroconf.org