Аграрії Херсонщини цього року зібрали 15,1 тис. т винограду з 2,5 тис. га. При цьому, минулого року валовий збір з аналогічної площі становив 21,5 тис. т.
Причини такого неврожаю місцеві виробники вбачають в посушливих погодних умовах, які завадили отримати бажаний результат.
Зазначається, що через зменшення пропозиції на ринку зросла ціна тільки на столові сорти винограду. На технічні вона залишилася незмінною, або навіть трохи знизилася. Виробники кажуть – все через низький попит.
«Вирощую такі відомі технічні сорти винограду, як шардоне, каберне, мускатні. Так, їхня врожайність нинішньої осені менша, ніж торік, але при цьому якість самих ягід краща. І дуже прикро, що закупівельні ціни на них залишаються на рівні минулорічних – 6-10 грн за кг. Хоча витрати на утримання плантацій, звісно, зростають. Гадаю, все через низький попит на якісне вино в країні – далеко не кожен може собі його дозволити», – зауважив директор фермерського господарства «Курінь» Микола Халупенко.
У Таврії великі виноробні заводи нині або простоюють, або працюють не на повну потужність. Тому аграрії Херсонщини, котрі вирощують технічні сорти винограду, вивозять виноград та виноматеріал на підприємства сусідніх Одещини та Миколаївщини, де з них випускають ординарні вина під місцевими брендами.
ІЦ УАК за матеріалами Агробізнес Сьогодні
agroconf.org