Несприятлива погода принесла погані врожаї по всій країні. Через це на вітчизняних ринках ціни на овочі почали різко рости, в деяких випадках здорожчання продуктів з городу відбулося вдвічі. Через погані погодні умови фермери не можуть похвалитися гарним врожаєм. На ринках більшість картоплі зараз імпортна, майже 70% з Білорусі.
Ті ж хто продає українську, кажуть, що цього року палиці в колеса добряче вставляла погода. Тож бульбою запасатися радять саме зараз, бо ціна найнижча. Після похолодання вона гарантовано піде вгору.
З іншими овочами теж були проблеми. Наприклад, капусту понищили шкідливі комахи, а моркву рятували від шаленої спеки. Фермери самі дивуються як виростили такий врожай.
Якщо порівняти ціни з минулорічними, то зараз вони поповзли вверх. Хоча б мало бути навпаки, адже гривня сильно зміцнилася.
Вітчизняними огірками та помідорами можна буде поласувати ще декілька тижнів, а з жовтня вже почнеться їх імпорт, бо з українських теплиць на всіх не вистачатиме.
Форс-мажор цього року стався вже двічі. Навесні українцям не вистачало цибулі, її довелося привозити з Узбекистану та Єгипту. А тепер форс-мажор вже і з картоплею, її ціна вже вища за минулорічну вдвічі.
Та експерти радять поки не панікувати. Прагнення заробити більше на коливаннях цін часто підводять самих аграріїв.
В Україні багато продуктів просто гниє через відсутність нормальних умов зберігання, овочесховищ катастрофічно не вистачає. Цього року аграрії перестрахувалися і посадили більше цибулі, але чи збережеться вона до весни – невідомо.
Аби зрозуміти, що буде наступної весни, варто подивитися на минулу. Тому, хто не зробив запаси цибулі заздалегідь, довелося купувати імпортну з Узбекистану. Ціна підстрибнула з 10 до 40 грн.
У будь-якому випадку овочі дорожчають навесні, тож це ще один аргумент запасатися на зиму саме зараз. До того ж дієтологи кажуть, що українські овочі зберігають більше вітамінів, ніж імпортні, бо технології вирощування різні.
ІЦ УАК за матеріалами AgroNews
agroconf.org
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше