Аграрний тиждень. Україна
» » Люди від землі
» » Люди від землі

    Люди від землі


    Нещодавно Віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута здійснив робочу поїздку по Київській області, в ході якої зустрівся з жителями кількох сіл, оглянув найкращі господарства, провів нараду із керівниками обласного та районних управлінь..
    Жіночими руками будується майбутнє
    Здавалося, що навіть природа сприяє гостинним господарям, змінивши гнів на милість: дощ, який дошкуляв напередодні, на ясну сонячну погоду. Перше, що ми відчули, ступивши на землю селища Хотківка, де розташувалося ТОВ «Богуславка-Агро», це доброзичливість керівника та людей, які зібралися, щоб поспілкуватися із віце-прем’єр-міністром та розпитати його про масу аграрних проблем. Як виявилася у розмові, керівником господарства є тендітна жінка Франя Вікторівна Бердило. Вона, здається, випромінювала материнське тепло та душевність. Просто дивовижно як у цій людині сумістилися вишукана жіночість та твердий чоловічий характер. Франя Вікторівна скромно розповіла про досягнення господарства, називаючи лише факти та цифри, а про інше, судіть, мовляв, самі.
    Люди від землі
    Три роки тому, коли жінка тільки очолила господарство, їй ніхто не заздрив. У спадок Фані Вікторівні дісталося напівзруйноване, розвалене підприємство, в яке ніхто не хотів йти працювати. Жінка не стала розповідати через які труднощі довелося їй пройти за ці роки – жалітися не в її характері. Вона повідала, що на сьогодні площа ріллі - 1227 га, господарство в основному займається вирощуванням великої рогатої худоби (280 голів, які дають по 4000 л молока в рік кожна). В господарстві також сіють зернові: озиму пшеницю (на 430 га, урожайність – 30ц/га), ярий ячмінь (на 180 га, урожайність – 19ц/га), горох (на 100 га, урожайність – 18ц/га), ріпак (на 110 га, урожайність – 10ц/га), кормові культури. Можливо, це ще не ті показники, яких господиня прагне, але за такий короткий термін здобутки чималі.
    Поділилася Фаня Вікторівна й наболілим. Хвилює керівника господарства поведінка інвесторів. Вони дуже потрібні підприємствам району, та тільки-но з’являються, починають розпродувати поголів’я свиней, корів, коней. Адже, за словами господині, тваринництво потребує великих затрат коштів і зусиль. «Наше господарство, - розповідає жінка, - отримує щомісяця до 100 тисяч гривень від продажу молока. Здаємо його маслозаводам, вони вчасно розраховуються і з цих коштів ми виплачуємо людям зарплату». Фаня Вікторівна переконана, що саме завдяки тваринництву можна забезпечити людей достатньою кількістю робочих місць. Тому сьогодні, на фоні «вимирання» українського села, вважає, що актуальним як ніколи є завдання розвивати галузь тваринництва.
    Одним, із питань, яке поставила керівник господарства Віктору Андрійовичу Слауті, була проблема організації ідентифікації тварин. Віце-прем’єр детально пояснив, що планується в райони направити фахівців, які займатимуться цим питанням безпосередньо на місцях. Також передбачено передати проведення ідентифікації під контроль ветлікарів. «Ідентифікацію, - зауважив Віктор Андрійович, - проводять по всьому світі. Тут головне все правильно організувати, щоб не доводилося вам їздити до Києва та оббивати пороги чиновників, щоб отримати відповідні папери. Дуже скоро все буде організовано на місцях, як в інших цивілізованих країнах».
    Люди від землі
    Відбулася також розмова віце-прем’єр-міністра з працівниками підприємства. Люди ставили питання, які їх найбільше цікавили, розповідали чого очікують від керманичів країни. Слаута уважно вислуховував кожного, детально відповідав. Діалог між селянами та представником влади скоріше нагадував дружню бесіду людей, які добре розуміють один одного. І не дивно, адже й сам Віктор Андрійович – людина від землі. Йому добре знайома важка та почасти невдячна праця сільського трудівника. Пройшовши нелегкий шлях від звичайного агронома до керівника вітчизняного аграрного сектору, він як ніхто інший розуміє ціну тим досягненням, які продемонстрували на підприємстві.
    Прощалися з віце-прем’єром тепло, з легким смутком - адже не так часто вдається селянам повідати про наболіле людині, яка не тільки зрозуміє всі їхні труднощі, але й здатна допомогти.
    «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь»
    Наступне господарство, до якого ми завітали разом із Віктором Слаутою, ТОВ «Карапиші», теж очолює жінка – Даниленко Валентина Петрівна. Красива та бойова. В ній відразу ж відчувалися якості справжнього лідера.
    Зустрівши всіх хлібом-сіллю, Валентина Петрівна запросила нас до екскурсії по господарству. Першим відвідали оснащений за останніми технологіями корівник. Для корів зручно облаштовані місця, є новітні доїльні апарати, всюди чистота, доярки в акуратних спецівках – все підкреслювало по-справжньому господарський підхід. Господиня розповіла про організацію праці на підприємстві, продемонструвала таке ноу-хау як комп’ютерна програма. На прохання Віктора Андрійовича показати цю новинку в дії, молодий зоотехнік швидко продемонстрував як за лічені хвилини можна отримати всю детальну інформацію про кожну корівку.
    Також довідалися ми про те, що в господарстві під оранку відведено чимало землі – 6000 га, на ній висіваються зернові: озиму пшеницю (на 1500 га, урожайність – 50ц/га), кукурудзу (на 600 га, урожайність – 100ц/га), а також соняшник (на 300 га, урожайність – 25ц/га), цукровий буряк (на 600 га, урожайність – 600ц/га), кормові культури. Корів на підприємстві налічується 2200 голів, надій від кожної – 7000 літрів молока на рік. Є сучасний свинокомплекс, в якому утримується до 10000 голів. Якщо почути ці цифри не побувавши на підприємстві, можна сказати, що для тендітних жіночих пліч все це непосильна ноша. Та Валентині Петрівні вдається не тільки чудово справлятися з важкою організаторською та фаховою роботою, а й залишатися при цьому привабливою та життєрадісною жінкою.
    Розповідаючи про своє підприємство, вона влучно жартувала, швидко та професійно відповідала на всі запитання, які виникали у відвідувачів, залюбки відкривала секрети свого успіху. Навіть яскраві квіти, що майоріли біля входу на територію підприємства, говорили про вдачу справжньої господині. Очевидно, що керівник господарства завжди готова навчатися чужому досвіду та радо ділиться власним. І головне – у неї слово не розбігається з ділом, за що й поважають її односельчани.
    Мабуть, кожен з нас із задоволенням погостював би довше у привітної господині та попереду очікували на приїзд віце-прем»єра й інші селяни.
    «Широкоступ» крокує до успіху семимильними кроками
    Коли ми під’їхали до селища Шубівка, Кагарлицького району, відразу ж відмітили велику кількість бажаючих поспілкуватися з Віктором Слаутою. Хліб-сіль та квіти, з якими селяни зустріли віце-прем’єр-міністра, прикрасили досить складну розмову. Адже у селян виявилося багато наболілих проблем за останні роки. Вони відверто розповідали про свої біди та просили про допомогу. Одностайно погодилися, що єдино вірним рішенням для них на сьогодні є створення і діяльність підприємства «Широкоступ».
    Олександр Васильович Широкоступ розповів, що підприємство створено в 1996 році. На сьогоднішній день має 3000 га ріллі, на якій висівають: озиму пшеницю (на 600 га, урожайність в середньому 45ц/га), кукурудзу (на 300 га, урожайність – 80ц/га), соняшник (на 300 га, урожайність – 20ц/га), цукровий буряк (на 460 га, урожайність – 600ц/га), кормові культури. В господарстві велику увагу приділяють вирощуванню великої рогатої худоби (267 голів, які дають 4500 л молока в рік кожна) та свиней (1500 голів). Також займаються рибним господарством (30 га), є страусина ферма. Керівник господарства найбільшим багатством України вважає землю. «Головна наша мета, - зазначив він, - не нашкодити, зберегти і покращити родючість землі». Олександр Широкоступ як справжній господар підтверджує ці слова конкретним ділом. Уміло впроваджуючи нові технології, в господарстві не тільки досягають збільшення врожаїв, але й поліпшують складові грунту. Важливу роль у цьому відіграє грамотне дотримання сівозмін, використання після глибокої оранки вирівнювання грунту із одночасним внесенням аміачної води тощо.
    Жителі селища із вдячністю повідали, що Олександр Васильович забезпечує людей робочими місцями, сприяє проведенню газу до села. Та й взагалі завжди готовий вислухати того, хто потребує допомоги. Мабуть, саме у цьому криється секрет успіху керівника – він прагне не тільки власних досягнень, для нього важливо, щоб процвітали і ті, хто поряд.
    Замість висновку
    Під час зустрічі Віктор Андрійович запевнив селян, що їх проблеми ніколи не залишаться поза увагою Уряду. Вирішення найнагальніших з них вже сьогодні передбачено Програмою державної цільової підтримки на 2008-2015 роки. Прем’єр- міністр підкреслив, що на сьогодні створено всі передумови для ефективного розвитку вітчизняного аграрного сектору.
    Оксана Шаповал





    Схожі новини
  • Протягом минулого року залучення інвестицій у вітчизняний АПК збільшилося на 5,3%
  • Бойко до початку посівної має повністю забезпечити аграріїв пальним
  • Азарову на Херсонщині показали теплиці, овочесховища та технологію крапельного зрошення
  • Європа під Києвом
  • СПІЛЬНІ ТОЧКИ ДОТИКУ УКРАЇНИ ТА КИТАЮ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Люди від землі


Нещодавно Віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута здійснив робочу поїздку по Київській області, в ході якої зустрівся з жителями кількох сіл, оглянув найкращі господарства, провів нараду із керівниками обласного та районних управлінь..
Жіночими руками будується майбутнє
Здавалося, що навіть природа сприяє гостинним господарям, змінивши гнів на милість: дощ, який дошкуляв напередодні, на ясну сонячну погоду. Перше, що ми відчули, ступивши на землю селища Хотківка, де розташувалося ТОВ «Богуславка-Агро», це доброзичливість керівника та людей, які зібралися, щоб поспілкуватися із віце-прем’єр-міністром та розпитати його про масу аграрних проблем. Як виявилася у розмові, керівником господарства є тендітна жінка Франя Вікторівна Бердило. Вона, здається, випромінювала материнське тепло та душевність. Просто дивовижно як у цій людині сумістилися вишукана жіночість та твердий чоловічий характер. Франя Вікторівна скромно розповіла про досягнення господарства, називаючи лише факти та цифри, а про інше, судіть, мовляв, самі.
Люди від землі
Три роки тому, коли жінка тільки очолила господарство, їй ніхто не заздрив. У спадок Фані Вікторівні дісталося напівзруйноване, розвалене підприємство, в яке ніхто не хотів йти працювати. Жінка не стала розповідати через які труднощі довелося їй пройти за ці роки – жалітися не в її характері. Вона повідала, що на сьогодні площа ріллі - 1227 га, господарство в основному займається вирощуванням великої рогатої худоби (280 голів, які дають по 4000 л молока в рік кожна). В господарстві також сіють зернові: озиму пшеницю (на 430 га, урожайність – 30ц/га), ярий ячмінь (на 180 га, урожайність – 19ц/га), горох (на 100 га, урожайність – 18ц/га), ріпак (на 110 га, урожайність – 10ц/га), кормові культури. Можливо, це ще не ті показники, яких господиня прагне, але за такий короткий термін здобутки чималі.
Поділилася Фаня Вікторівна й наболілим. Хвилює керівника господарства поведінка інвесторів. Вони дуже потрібні підприємствам району, та тільки-но з’являються, починають розпродувати поголів’я свиней, корів, коней. Адже, за словами господині, тваринництво потребує великих затрат коштів і зусиль. «Наше господарство, - розповідає жінка, - отримує щомісяця до 100 тисяч гривень від продажу молока. Здаємо його маслозаводам, вони вчасно розраховуються і з цих коштів ми виплачуємо людям зарплату». Фаня Вікторівна переконана, що саме завдяки тваринництву можна забезпечити людей достатньою кількістю робочих місць. Тому сьогодні, на фоні «вимирання» українського села, вважає, що актуальним як ніколи є завдання розвивати галузь тваринництва.
Одним, із питань, яке поставила керівник господарства Віктору Андрійовичу Слауті, була проблема організації ідентифікації тварин. Віце-прем’єр детально пояснив, що планується в райони направити фахівців, які займатимуться цим питанням безпосередньо на місцях. Також передбачено передати проведення ідентифікації під контроль ветлікарів. «Ідентифікацію, - зауважив Віктор Андрійович, - проводять по всьому світі. Тут головне все правильно організувати, щоб не доводилося вам їздити до Києва та оббивати пороги чиновників, щоб отримати відповідні папери. Дуже скоро все буде організовано на місцях, як в інших цивілізованих країнах».
Люди від землі
Відбулася також розмова віце-прем’єр-міністра з працівниками підприємства. Люди ставили питання, які їх найбільше цікавили, розповідали чого очікують від керманичів країни. Слаута уважно вислуховував кожного, детально відповідав. Діалог між селянами та представником влади скоріше нагадував дружню бесіду людей, які добре розуміють один одного. І не дивно, адже й сам Віктор Андрійович – людина від землі. Йому добре знайома важка та почасти невдячна праця сільського трудівника. Пройшовши нелегкий шлях від звичайного агронома до керівника вітчизняного аграрного сектору, він як ніхто інший розуміє ціну тим досягненням, які продемонстрували на підприємстві.
Прощалися з віце-прем’єром тепло, з легким смутком - адже не так часто вдається селянам повідати про наболіле людині, яка не тільки зрозуміє всі їхні труднощі, але й здатна допомогти.
«І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь»
Наступне господарство, до якого ми завітали разом із Віктором Слаутою, ТОВ «Карапиші», теж очолює жінка – Даниленко Валентина Петрівна. Красива та бойова. В ній відразу ж відчувалися якості справжнього лідера.
Зустрівши всіх хлібом-сіллю, Валентина Петрівна запросила нас до екскурсії по господарству. Першим відвідали оснащений за останніми технологіями корівник. Для корів зручно облаштовані місця, є новітні доїльні апарати, всюди чистота, доярки в акуратних спецівках – все підкреслювало по-справжньому господарський підхід. Господиня розповіла про організацію праці на підприємстві, продемонструвала таке ноу-хау як комп’ютерна програма. На прохання Віктора Андрійовича показати цю новинку в дії, молодий зоотехнік швидко продемонстрував як за лічені хвилини можна отримати всю детальну інформацію про кожну корівку.
Також довідалися ми про те, що в господарстві під оранку відведено чимало землі – 6000 га, на ній висіваються зернові: озиму пшеницю (на 1500 га, урожайність – 50ц/га), кукурудзу (на 600 га, урожайність – 100ц/га), а також соняшник (на 300 га, урожайність – 25ц/га), цукровий буряк (на 600 га, урожайність – 600ц/га), кормові культури. Корів на підприємстві налічується 2200 голів, надій від кожної – 7000 літрів молока на рік. Є сучасний свинокомплекс, в якому утримується до 10000 голів. Якщо почути ці цифри не побувавши на підприємстві, можна сказати, що для тендітних жіночих пліч все це непосильна ноша. Та Валентині Петрівні вдається не тільки чудово справлятися з важкою організаторською та фаховою роботою, а й залишатися при цьому привабливою та життєрадісною жінкою.
Розповідаючи про своє підприємство, вона влучно жартувала, швидко та професійно відповідала на всі запитання, які виникали у відвідувачів, залюбки відкривала секрети свого успіху. Навіть яскраві квіти, що майоріли біля входу на територію підприємства, говорили про вдачу справжньої господині. Очевидно, що керівник господарства завжди готова навчатися чужому досвіду та радо ділиться власним. І головне – у неї слово не розбігається з ділом, за що й поважають її односельчани.
Мабуть, кожен з нас із задоволенням погостював би довше у привітної господині та попереду очікували на приїзд віце-прем»єра й інші селяни.
«Широкоступ» крокує до успіху семимильними кроками
Коли ми під’їхали до селища Шубівка, Кагарлицького району, відразу ж відмітили велику кількість бажаючих поспілкуватися з Віктором Слаутою. Хліб-сіль та квіти, з якими селяни зустріли віце-прем’єр-міністра, прикрасили досить складну розмову. Адже у селян виявилося багато наболілих проблем за останні роки. Вони відверто розповідали про свої біди та просили про допомогу. Одностайно погодилися, що єдино вірним рішенням для них на сьогодні є створення і діяльність підприємства «Широкоступ».
Олександр Васильович Широкоступ розповів, що підприємство створено в 1996 році. На сьогоднішній день має 3000 га ріллі, на якій висівають: озиму пшеницю (на 600 га, урожайність в середньому 45ц/га), кукурудзу (на 300 га, урожайність – 80ц/га), соняшник (на 300 га, урожайність – 20ц/га), цукровий буряк (на 460 га, урожайність – 600ц/га), кормові культури. В господарстві велику увагу приділяють вирощуванню великої рогатої худоби (267 голів, які дають 4500 л молока в рік кожна) та свиней (1500 голів). Також займаються рибним господарством (30 га), є страусина ферма. Керівник господарства найбільшим багатством України вважає землю. «Головна наша мета, - зазначив він, - не нашкодити, зберегти і покращити родючість землі». Олександр Широкоступ як справжній господар підтверджує ці слова конкретним ділом. Уміло впроваджуючи нові технології, в господарстві не тільки досягають збільшення врожаїв, але й поліпшують складові грунту. Важливу роль у цьому відіграє грамотне дотримання сівозмін, використання після глибокої оранки вирівнювання грунту із одночасним внесенням аміачної води тощо.
Жителі селища із вдячністю повідали, що Олександр Васильович забезпечує людей робочими місцями, сприяє проведенню газу до села. Та й взагалі завжди готовий вислухати того, хто потребує допомоги. Мабуть, саме у цьому криється секрет успіху керівника – він прагне не тільки власних досягнень, для нього важливо, щоб процвітали і ті, хто поряд.
Замість висновку
Під час зустрічі Віктор Андрійович запевнив селян, що їх проблеми ніколи не залишаться поза увагою Уряду. Вирішення найнагальніших з них вже сьогодні передбачено Програмою державної цільової підтримки на 2008-2015 роки. Прем’єр- міністр підкреслив, що на сьогодні створено всі передумови для ефективного розвитку вітчизняного аграрного сектору.
Оксана Шаповал





Схожі новини
  • Протягом минулого року залучення інвестицій у вітчизняний АПК збільшилося на 5,3%
  • Бойко до початку посівної має повністю забезпечити аграріїв пальним
  • Азарову на Херсонщині показали теплиці, овочесховища та технологію крапельного зрошення
  • Європа під Києвом
  • СПІЛЬНІ ТОЧКИ ДОТИКУ УКРАЇНИ ТА КИТАЮ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.