Добрива – той ресурс для вирощування сільськогосподарських культур, який можна придбати й завчасно. А от впевнитися в їх якості варто відразу, попереджають в «Інституті здоров’я рослин». Оскільки ринок зараз буквально переповнений фасильфікатом та неякісною продукцією, яка може не просто не спрацювати, а й нашкодити посівам.
«Застосування добрив – доволі затратна частина виробництва сільгосппродукції, тому необхідно бути певним, яку діючу речовину ви вносите, і чи відповідає її кількість зазначеній на етикетці – щоб не вийшло так, що замість повноцінної поживи ви «підживите» свої поля неякісним продуктом або, що гірше, невідомо чим», – радить керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй.
Дати 100 % гарантію якості придбаних добрив, на думку вченого, може лише дослідження в лабораторних умовах.
«Ми проводимо дослідження мінеральних та органічних добрив на цілий спектр різноманітних показників – вміст діючої речовини, вологу, густину, лужність, рН, азот тощо, – розповідає Володимир. – Для досліджень використовується сучасне обладнання від світових виробників, застосовуються якісні і кількісні аналітичні, фізико-хімічні методи та атомно-емісійний спектральний аналіз. Крім того, ми надаємо замовникові протокол досліджень, в якому зазначається вміст діючої речовини в добриві, та чи відповідає він вмісту, заявленому у сертифікаті. Таким чином, аграрій може бути певним, що придбав якісні добрива, і без сумніву застосовувати їх на своїх полях».
В «Інституті здоров’я рослин» також є можливість отримати рекомендації щодо застосування досліджених добрив із урахуванням особливостей господарства, як от: показники ґрунту, сортові особливості вирощуваних культур, інформація про попередників тощо. Це дає можливість оптимізувати процеси живлення рослин та витрати на них.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше