Середня вартість яблук в Україні за рік збільшилась мінімум в 2,5 рази, і лише на 5% є нижчою від рекордно високих цін в кінці листопада 2017 року.
Про це повідомили в “Інфо-Шувар” із посиланням на щоденний моніторинг цін на майданчику найбільшого в Західному регіоні гуртового ринку ОРСП “Шувар”. Причиною зростання ціни в цьому році стало суттєве падіння врожаю в Україні та інших країнах Європи.
Головні особливості сезону – дефіцит якісного яблука і збільшення розриву в цінах в залежності від якості продукції. Українські фермери сьогодні пропонують ринку переважно плоди, пошкоджені градом та паршею. Кращі яблука очікують кращої ціни в сховищах і, згідно планам виробників, з’являться на ринку не раніше січня 2020 року.
Попит на “преміум” сегмент українські трейдери вже почали “закривати” польським яблуком, ціни на нього в 1,5 рази вищі від цін стандартного українського яблука. Для прикладу, в терміналі “Овочі та фрукти” гуртового ринку “Шувар” імпортне яблуко Голден продається по 13-14 грн/кг. На тих самих умовах пропонують крупне та якісне яблуко Голден українські виробники, поряд з цією продукцією дрібні та пошкоджені плоди продаються дуже повільно по 8-9 грн/кг.
На думку українських фермерів вже за кілька тижнів ринок яблук побачить чергову хвилю зростання цін. Попит на фрукти зазвичай помітно зростає на передодні новорічних свят і з приходом холодів.
Загальний попит на яблука в цьому сезоні є значно більший, ніж рік тому. З липня по листопад включно тільки на майданчику для торгівлі з автомобілів оператори “Шувару” продали майже 4,0 тис. тонн яблук. Обсяг продажу за рік збільшився на 16%.
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org