В аграрній галузі існує припущення, що врожайність та ціни на сільськогосподарські культури будуть змінюватися залежно від місцевих умов, а також попиту та пропозиції на місцевих та міжнародних ринках. Як результат, фермери розуміють, що не кожен рік буде вигідним, але в довгостроковій перспективі, в середньому, вдалі роки повинні перевищувати невдалі.
Але чи може повпливати на це зміна клімату?
Відповідь - так. Наукові дослідження, що активно проводилися протягом останнього десятиліття, все більше вказують на цю можливість.
Отже, що саме змінюється і що з цим можна зробити?
Найважливіший ризик зміни клімату – це підвищення температури. Це впливає на кількість опадів та сезонні зміни у глобальному масштабі. Це також впливає на фенологічний ріст рослин (фази розвитку рослини, які потребують певних порогів сонячного світла, тепла та вологи) та фізичний ріст, а також на ріст тварин та вплив шкідників та хвороб. Зрештою, це безпосередньо впливає на якість врожаю.
Температура в Південній Африці зростає швидше, ніж у середньому по всьому світу. За останні 100 років в регіоні спостерігається зростання до 1 ° C. Це здається не дуже високим показником, але це середні дані за річний цикл, а в деяких місцях температура щодня збільшувалась на 3-4 °C з моменту початку записів у середині 20 століття.
Шаблони опадів дуже важко проаналізувати, оскільки тенденції рідко є статистично значущими. Середня кількість опадів може не змінюватися. Але вже мали місце довгі посухи, разом з якими більш високі температури призвели до збільшення випаровування, і це зменшило доступну воду.
Майбутні прогнози вказують на підвищення температури від 2 до 5 °C до 2100 року. Це залежить від кількості викидів вуглецю, але на жаль, ми не спостерігаємо реального зменшення темпів викидів CO₂, тому очікуємо найгіршого в коротко- та середньостроковій перспективі.
Прогнози опадів невизначені, але яскраво демонструють, що в тропічних та субтропічних регіонах може спостерігатися більше опадів, а середземноморські регіони можуть стати більш сухими.
Вплив змін клімату на сільське господарство очевидний. Цей сектор постраждає, що в свою чергу вплине на постачання продовольства. Питання: що з цим можна зробити? Для цього потрібні узгоджені зусилля з боку уряду, агробізнесу та фінансових установ. Сюди входить огляд існуючих систем врожаю для оцінки їх життєздатності, прийняття більш стійких методів та інтенсивне навчання кращим методикам.
Вплив
Посіви піддаються підвищеній температурі, яку багато хто може пережити. Але найбільше шкоди може завдати збільшення надзвичайно спекотних днів і теплих ночей.
Загроза зміни сезонів опадів, що призводить до зміни термінів випадання опадів, змінює дати посівів та управління ними. Широкомасштабне скорочення врожаю може не вплинути суттєво на країну з доступом до імпорту зерна, але багато країн, що мають велику аграрну базу, стикаються з серйозним дефіцитом продовольства, коли стикаються із неврожєм.
Звіт Всесвітньої Продовольчої Програми за 2016 рік показує, що врожайність продукції з гектара в середньому зростає зі швидкістю, нижчою від світового приросту населення. Це означає, що виробництво продуктів харчування може не змогти задовольнити світовий попит в найближчому майбутньому, що залишить мільйони людей та численні країни у стані зниженої продовольчої безпеки. Для збільшення виробництва продуктів харчування врожайність з гектара повинна збільшуватися.
Це означає, що продуктивність сільського господарства повинна зростати, втрати після збирання врожаю повинні зменшуватися, а продавцям та покупцям повинен бути доступний адекватний доступ до ринку.
Подвійний характер сільського господарства
Південна Африка має подвійну економіку сільського господарства, що складається з добре розвиненого комерційного сектору та представників малого бізнесу. Сорок тисяч комерційних господарств займають приблизно 87% сільськогосподарських угідь. Близько двох мільйонів дрібних фермерів або домашніх фермерів займають решту 13%.
Спільними проблемами як для успішного дрібного та нового комерційного сільського господарства є відсутність доступу до фінансів, виклики щодо управління землею в комунальних районах, проблематичний доступ до води, та погана інфраструктура, наприклад, дороги, електрика та доступ на ринки.
Для збільшення виробництва харчових продуктів ці проблеми потрібно буде подолати, і в той же час, необхідно врахувати нові та існуючі кліматичні ризики. Нижче пропоную мої рекомендації щодо того, що можна зробити для підвищення стійкості клімату в сільському господарстві: