Аграрний тиждень. Україна
» » Фокус з дірою: Як Кабмін переклав проблему порожньої скарбниці на плечі бізнесу
» » Фокус з дірою: Як Кабмін переклав проблему порожньої скарбниці на плечі бізнесу

    Фокус з дірою: Як Кабмін переклав проблему порожньої скарбниці на плечі бізнесу






    Металургійні та аграрні підприємства, які забезпечують основні валютні надходження від експорту продукції і є, по суті, локомотивами економіки, що стагнує, повідомляють про штучне блокування відшкодування експортного ПДВ. У грудн ДФС призначила масові додаткові перевірки, через якы виплати відшкодувань ПДВ заблоковано. Підприємства опинилися в ситуації дефіциту обігових коштів. Перед Новим роком багато хто не годен виплатити співробітникам зарплати. Наслідки нинішніх дій ДФС можуть бути ще більш серйозними: погіршення показників роботи провідних галузей – металургійної та аграрної, які й без того переживають непрості часи, – призведе до зниження валютних надходжень у країну і девальвації гривні, попереджають експерти

    Навіщо ДФС блокує повернення ПДВ

    Про те, що Державна податкова служба (ДФС) закриває дірки в бюджеті шляхом штучного перенесення частини відшкодування експортного ПДВ на січень 2020 року, від чого потерпає реальний сектор економіки, у понеділок ввечері заявило об’єднання “Укрметалургпром”. “Тільки підприємствам ГМК, які забезпечують 12% ВВП України, 30% валютних надходжень і близько 700 тис. робочих місць з урахуванням суміжних виробництв, у грудні “притримали” понад 80% заявленого ними до відшкодування ПДВ, що в сумі становить близько 2 млрд грн. За інформацією наших джерел у ДФС, це пов’язано насамперед з браком коштів у бюджеті країни. Вкотре цю проблему вирішують за рахунок великого прозорого бізнесу, а не шляхом ефективної боротьби з тіньовою економікою”, – йдеться в офіційній заяві, яку було розміщено на сайті об’єднання металургійних підприємств.

    Про проблеми зі штучним блокуванням виплат відшкодувань ПДВ повідомляють і в компаніях аграрної галузі. “Дійсно, у експортерів сільгосппродукції в грудні виникли проблеми: ДФС повідомила їм про додаткові перевірки для підтвердження правильності заявлених до виплати обсягів відшкодування ПДВ. До проведення перевірок виплати заблокували. Про таку проблему нам заявили вже 9 великих аграрних компаній, ряд із них повідомляє, що аналогічна проблема була і торік, причому виплати було розблоковано в першій половині січня. Вважаю, що це відбувається через проблеми держбюджету, внаслідок чого бабусі і дідусі можуть залишитися “під ялинку” без пенсій”, – сказав 112.ua президент “Української аграрної конфедерації” Леонід Козаченко.

    “Цього місяця виникли проблеми з відшкодуванням ПДВ: компаніям-експортерам призначають додаткові перевірки. Ми сподіваємося, що в січні проблема вирішиться. Торік, у грудні, була аналогічна ситуація”, – повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов. Він додав, що відшкодування ПДВ – це загальносвітова практика, яка застосовується в багатьох країнах з метою стимулювання підприємств, які виробляють продукцію для експортних ринків і є постачальниками валюти в країну. Практика необхідна для збереження робочих місць та динаміки приростів обсягів виробництва.

    Відшкодування ПДВ — це заведена практика в Україні з 1997 року. Експортерам відшкодовують ПДВ, який вони платять всередині країни при закупівлі товарів і послуг (для виробництва експортної продукції). Експортується продукція за нульовою ставкою. “Таким чином, податковий кредит підприємств перевищує зобов’язання. Різниця і заявляється до відшкодування. Як правило, найбільші одержувачі відшкодувань — це на першому місці підприємства металургійного комплексу й аграрного – на другому”, – пояснив 112.ua директор департаменту економічної політики Федерації роботодавців України Сергій Саливон.

    За його словами, підприємства – члени Федерації роботодавців також зіткнулися з проблемою затримки з відшкодуванням експортного ПДВ. “Перші повідомлення почали надходити з кінця минулого тижня. Це сталося одночасно з блокуванням бюджетних платежів. Підприємствам почали призначати перевірки, і тим самим процедурно виплата ПДВ у них переноситься на місяць. Якщо контрольний орган призначає перевірку, це автоматично плюс 30 днів до строків. Найбільшими отримувачами відшкодування в країні є “Арселор Міттал Кривий Ріг”, “Азовсталь”, ММК ім. Ілліча. Напевно, прийдуть і до них. І взагалі до всіх, хто заявляє значні обсяги до відшкодування”, – розповів Саливон.

    Він додав, що з проблемою стикаються досить великі підприємства інших галузей: “Зокрема, в машинобудуванні Луцький СКФ зіткнувся з такою ситуацією. ДФС прекрасно розуміє, що скеровує перевірки до прозорих, транснаціональних компаній, які є чесними платниками податків і ніяких порушень у них знайдено не буде, але не це їхня мета. Просто хочуть затягнути процес і перенести виплати на січень”.  

    Подібна ситуація відбувається не вперше. Торік у грудні була аналогічна ситуація, говорить Горбачов. “Подібний фокус провернув уряд Гройсмана. Вони також намагалися виконати показники бюджету за рахунок компаній-експортерів. Обсяг перенесеного з минулого грудня на січень 2019 року відшкодування становив тоді понад 6 млрд грн. Їх повертали в січні, тому в перший місяць року суми з відшкодування ПДВ були рекордними за всі роки існування цієї практики. Через те, що в кінці минулого року уряд заліз у такий спосіб до кишені 2019 року, була підозра, що щось подібне матиме місце і цьогоріч”, – розповів Саливон.

    “У нас проблеми з відшкодуванням ПДВ виникають майже кожен місяць з початку року, що минає. ДПС регулярно призначає нам перевірки, що призводить до затримки виплат на місяць кожен раз. Якщо перевірка призначена, то скасувати її не можна. Ми кожен раз допускали інспекторів на підприємство, але паралельно також працювали з урядом, навіть зверталися до прем’єр-міністра. Влада дуже добре реагувала на наші звернення і підтримувала позицію підприємства, і іноді нам це допомагало. Однак в грудні ДПС нам призначила чергову перевірку щодо відшкодування 685 млн грн ПДВ. Вчора перевірка почалася, але вже ясно, що з урахуванням новорічних свят раніше 15 січня вона не закінчиться, і тому суму відшкодування, яку ми повинні були отримати в грудні, ми отримаємо не раніше 20-х чисел січня наступного року”, – розповів 112. ua керівник податкової служби “Арселор Міттал Кривий Ріг” (один з найбільших заявників на відшкодування ПДВ в грудні) Андрій Максимов.

    За його словами, все це поставило під загрозу нормальне функціонування підприємства: “До урізання зарплат і виплат співробітникам, звичайно, не дійде. За 14 років наше підприємство жодного разу не затримувало співробітникам зарплату і не переводило їх на роботу за скороченим графіком. Але серйозна проблема ліквідності є, і вона гостро відчувається. Позначиться це, на жаль, на своєчасності розрахунків з підрядними організаціями. У свою чергу, це, звичайно ж, буде мати певний вплив на економіку цих підприємств, які також платять зарплати співробітникам, і навіть на економіку міста в цілому. Такі ситуації ведуть до зниження платоспроможності городян, від чого страждає навіть роздрібна торгівля”.

    Нелегкі часи для українських експортерів

    Нині аграрії і металурги і без того переживають непрості часи. Ситуація зі штучною затримкою відшкодування ПДВ ще більше ускладнила їхнє фінансове становище. “Підприємства ГМК протягом кількох місяців намагалися довести до відома, що галузь від початку 2019 року перебуває в глибокій кризі, про що свідчить падіння обсягів виробництва сталі та рекордний збиток за підсумками трьох кварталів 2019 року. В умовах кризи у підприємств ГМК немає запасу коштів на рахунках, також немає можливості протягом декількох днів ці кошти мобілізувати”, – йдеться в заяві “Укрметалургпрому”. Також сказано, що провідна національна галузь змушена працювати в умовах значного зниження цін на світовому ринку сталі та відчутного підвищення собівартості металургійного виробництва.

    Як уже повідомлялося, на ринках багатьох країн українські металурги зіткнулися з протекціоністськими заходами, які країни активно впроваджують протягом останніх кількох років. При цьому їм доводиться працювати в умовах практично відсутності внутрішнього ринку на їхню продукцію. “Українські гірничо-видобувні і металургійні підприємства з початку року працюють з істотним браком фінансових ресурсів. Затримка від держави понад 2 млрд грн відшкодування ПДВ, на які металурги мають цілком законне право, викликає, м’яко кажучи, здивування. Новий глава ДФС Сергій Верланов неодноразово публічно наголошував, що вони активно працюють над адмініструванням ПДВ з метою недопущення типової ситуації кінця (минулого, – ред.) року і затримки відшкодувань. У реальності вийшло, що обсяги “притриманого” до відшкодування ПДВ в грудні стали рекордними за останні роки”, – йдеться в заяві “Укрметаллургпрома”.

     В аграрній галузі ситуація ускладнюється тим, що аграрії вже кілька місяців не можуть отримати виплати за бюджетними програмами держпідтримки, зокрема щодо компенсації ставок кредитів, підтримки на садівництво, компенсації при будівництві нових тваринницьких комплексів, придбання сільгосптехніки, розповів Леонід Козаченко: “Виплати за цими програмами заблоковано з вересня: після зміни уряду було ліквідовано Міністерство аграрної політики, на трансформацію системи пішло три місяці. Зараз вже кінець року, і ніби як з усім розібралися, але дотацій, як і раніше, не виплачують. Пояснюють це нібито дефіцитом коштів у бюджеті. Досі ніхто з компаній не отримав ані копійки. При цьому залучення кредитних коштів для них залишається величезною проблемою”. Обмежені компанії і в можливості отримати кошти від продажу зерна, яке традиційно активізується наприкінці року. Але оскільки через неповернення ПДВ трейдери нині обмежені у фінансових коштах, ці обсяги не купують у повному обсязі. Виходить замкнуте коло, додав президент УАК.

    У контексті штучних затримок відшкодування ПДВ йдеться про аграрну і металургійну галузі, які, як і раніше, залишаються локомотивом, який витягує на собі інші стагнація галузі української економіки.

    Варто зазначити, що найбільші проблеми з відшкодуванням ПДВ були в часи уряду Миколи Азарова, коли виплати було фактично припинено. Це призвело до значного зниження рентабельності в найбільших металургійній та аграрній галузях, суміжних галузях. Щонайменше протягом останніх двох років держава справно відшкодовувала ПДВ великим промисловим підприємствам. Раптове і нічим не обґрунтоване припинення своєчасного повернення ПДВ промисловцям призведе до дестабілізації економіки і може завдати удару по репутації нового президента і його команди.

    “Нинішня ситуація скидається на диверсію проти влади, зокрема проти принципів підтримки бізнесу, задекларованих президентом України”, – наголошується в тексті звернення об’єднання “Укрметалургпром”.

    Катастрофічні наслідки для економіки

    Ситуація з невиплатою ПДВ завдасть серйозного удару по економіці. “Особливо болючим він буде для металургів, які всю другу половину року працювали в умовах несприятливої цінової кон’юнктури”, – вважає Саливон.

    “Несвоєчасне відшкодування ПДВ призведе до затримки платежів тисячам постачальників і підрядників, у яких через це можуть виникнути труднощі з виплатою зарплат напередодні новорічних свят. Адміністративне вимивання обігових коштів з галузі у вигляді несвоєчасного відшкодування ПДВ з великою ймовірністю призведе до подальшого скорочення виробництва на окремих підприємствах ГМК, унаслідок чого бюджет України недоотримає податкових надходжень, а країна – валютної виручки”, – йдеться в тексті звернення “Укрметалургпрому”. Ясна річ, це призведе до девальвації гривні.

    Найбільшою кризою для промислових міст може стати несвоєчасна виплата заробітних плат, а надалі й повне припинення виплат. Своєю чергою це спричинить невиплату податків, утримуваних із зарплат, що відчують на собі працівники бюджетних галузей. “Зараз потрібно виплачувати підрядникам, постачальникам, і грошей на це теж не буде. Понад півтора мільярда гривень, які було заплановано на отримання, на які розраховували, – їх зараз просто немає”, – сказав Каленков в ефірі “112 Україна“.

    Найгірше те, що проблеми з виплатою зарплат відбуваються напередодні новорічних свят. “Ми говоримо про такі міста, як Кривий Ріг, Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь. Фактично це сотні тисяч людей, а якщо з членами сімей – це мільйони людей, які залишаються без засобів до існування. Підприємства в умовах кризи просто не мають цих грошей на рахунках і не мають можливості протягом декількох днів ці кошти мобілізувати”, – повідомив Каленков.

    Для аграріїв наслідки будуть не менш важкими, сказав 112.ua Леонід Козаченко. В умовах дефіциту обігових коштів вони не зможуть закупити все необхідне для своєчасного проведення заходів у межах весняної посівної кампанії. “Про зрив посівної кампанії ще говорити рано, але вже ясно, що кампанія не буде такою ефективною. Терміни проведення комплексу робіт можуть зрушитися, що призведе до певних втрат в обсягах врожаю. Особливо гостро це відчують південні регіони, де традиційно в силу кліматичних особливостей кампанія починається раніше”. За словами Козаченка, в січні аграрії вже повинні підписувати контракти на придбання мінеральних добрив, і до кінця місяця їм потрібно буде акумулювати щонайменше 5 млрд грн загалом на викуп цієї продукції для підживлення озимих культур у лютому – березні на мерзлоталому ґрунті. Від лютого аграрії повинні купувати насіння на посіви, оскільки в березні на півдні країни почнеться посівна компанія. Також потрібні кошти на купівлю дизельного палива. “Перед такими викликами аграрії опинилися наприкінці року: з одного боку, у них дефіцит обігових коштів, а з іншого – потрібно виплатити людям заробітні плати, щоб люди, які працювали цілий рік, могли гідно відзначити новорічні свята. Зараз час повернення кредитів і закриття боргів перед банками. Потрібно розрахуватися за оренду земельних паїв”, – наголосив президент УАК.

    Важливо, що сільгоспвиробників поставили в ситуацію дефіциту коштів напередодні найрезонанснішої реформи – відкриття ринку землі. “Ви знаєте, готується реформа з відкриття ринку землі. У аграріїв і так дефіцит коштів, а звідки їм брати гроші на викуп землі? На жаль, на це питання керівництво країни відповісти не може. Тому поки наші фермери борсатимуться зі своїми проблемами, іноземні компанії та олігархи просто скуплять їхні земельні наділи”, – сказав 112.ua Леонід Козаченко.

    “Кошти від відшкодування ПДВ використовуються підприємствами як обігові. Їх можуть спрямовувати, зокрема, на виплату зарплат. Щоб замістити дефіцит коштів, підприємства будуть змушені залучати банківські кредити, що, ясна річ, не так вже й просто. Цілком можна очікувати, що ситуація відіб’ється саме на виплаті зарплат, призведе до скорочення новорічних премій співробітникам. Нинішня система оплати енергоносіїв така, що якщо платежі в термін не внесено, підприємства просто відрізають від них, і вони не зможуть працювати. Тому ясна річ, що власні обігові кошти насамперед спрямовуватимуть на ці пріоритетні виплати. Люди можуть залишитися на Новий рік без зарплат”, – сказав Сергій Саливон.

    У нинішній ситуації великим промисловим підприємствам в галузі час оголосити надзвичайну ситуацію, впевнений Каленков.

    Занепокоєння викликають повідомлення про те, що влада може піти навіть на повне скасування практики відшкодування ПДВ. “Кілька місяців тому була депутатська ініціатива взагалі скасувати систему відшкодувань. Аграрії вийшли з аргументами, що вони працюють і планують свої процеси в межах маркетингового року з липня по липень. Відповідно, такі зміни потрібно було робити за рік, для того щоб виробники внесли корективи у свої розрахунки, систему ціноутворення”, – розповів Микола Горбачов.

    “Це було б абсурдом і мало би катастрофічні наслідки. У країнах призначення, де продається продукція українських експортерів, ПДВ все одно нараховуватимуть. Якщо українські виробники не матимуть можливості відшкодовувати вхідний ПДВ, їхня продукція стане просто неконкурентоспроможною. Адже їм доведеться закладати різницю в кінцеву ціну”, – сказав 112.ua Сергій Саливон.

    Олена Голубєва https://ua.112.ua 





    Схожі новини
  • Уряд забере в агросектору 50 млрд грн в бюджет – з відшкодування експортного ПДВ
  • ДФС та Казначейство блокує електронні ПДВ-рахунки аграріїв
  • Податковий удар щодо експорту в агросекторі
  • АПК України вкотре підтвердив статус локомотива економіки
  • Девальвація гривні б'є по аграріях і виробниках коньяку

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фокус з дірою: Як Кабмін переклав проблему порожньої скарбниці на плечі бізнесу






Металургійні та аграрні підприємства, які забезпечують основні валютні надходження від експорту продукції і є, по суті, локомотивами економіки, що стагнує, повідомляють про штучне блокування відшкодування експортного ПДВ. У грудн ДФС призначила масові додаткові перевірки, через якы виплати відшкодувань ПДВ заблоковано. Підприємства опинилися в ситуації дефіциту обігових коштів. Перед Новим роком багато хто не годен виплатити співробітникам зарплати. Наслідки нинішніх дій ДФС можуть бути ще більш серйозними: погіршення показників роботи провідних галузей – металургійної та аграрної, які й без того переживають непрості часи, – призведе до зниження валютних надходжень у країну і девальвації гривні, попереджають експерти

Навіщо ДФС блокує повернення ПДВ

Про те, що Державна податкова служба (ДФС) закриває дірки в бюджеті шляхом штучного перенесення частини відшкодування експортного ПДВ на січень 2020 року, від чого потерпає реальний сектор економіки, у понеділок ввечері заявило об’єднання “Укрметалургпром”. “Тільки підприємствам ГМК, які забезпечують 12% ВВП України, 30% валютних надходжень і близько 700 тис. робочих місць з урахуванням суміжних виробництв, у грудні “притримали” понад 80% заявленого ними до відшкодування ПДВ, що в сумі становить близько 2 млрд грн. За інформацією наших джерел у ДФС, це пов’язано насамперед з браком коштів у бюджеті країни. Вкотре цю проблему вирішують за рахунок великого прозорого бізнесу, а не шляхом ефективної боротьби з тіньовою економікою”, – йдеться в офіційній заяві, яку було розміщено на сайті об’єднання металургійних підприємств.

Про проблеми зі штучним блокуванням виплат відшкодувань ПДВ повідомляють і в компаніях аграрної галузі. “Дійсно, у експортерів сільгосппродукції в грудні виникли проблеми: ДФС повідомила їм про додаткові перевірки для підтвердження правильності заявлених до виплати обсягів відшкодування ПДВ. До проведення перевірок виплати заблокували. Про таку проблему нам заявили вже 9 великих аграрних компаній, ряд із них повідомляє, що аналогічна проблема була і торік, причому виплати було розблоковано в першій половині січня. Вважаю, що це відбувається через проблеми держбюджету, внаслідок чого бабусі і дідусі можуть залишитися “під ялинку” без пенсій”, – сказав 112.ua президент “Української аграрної конфедерації” Леонід Козаченко.

“Цього місяця виникли проблеми з відшкодуванням ПДВ: компаніям-експортерам призначають додаткові перевірки. Ми сподіваємося, що в січні проблема вирішиться. Торік, у грудні, була аналогічна ситуація”, – повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов. Він додав, що відшкодування ПДВ – це загальносвітова практика, яка застосовується в багатьох країнах з метою стимулювання підприємств, які виробляють продукцію для експортних ринків і є постачальниками валюти в країну. Практика необхідна для збереження робочих місць та динаміки приростів обсягів виробництва.

Відшкодування ПДВ — це заведена практика в Україні з 1997 року. Експортерам відшкодовують ПДВ, який вони платять всередині країни при закупівлі товарів і послуг (для виробництва експортної продукції). Експортується продукція за нульовою ставкою. “Таким чином, податковий кредит підприємств перевищує зобов’язання. Різниця і заявляється до відшкодування. Як правило, найбільші одержувачі відшкодувань — це на першому місці підприємства металургійного комплексу й аграрного – на другому”, – пояснив 112.ua директор департаменту економічної політики Федерації роботодавців України Сергій Саливон.

За його словами, підприємства – члени Федерації роботодавців також зіткнулися з проблемою затримки з відшкодуванням експортного ПДВ. “Перші повідомлення почали надходити з кінця минулого тижня. Це сталося одночасно з блокуванням бюджетних платежів. Підприємствам почали призначати перевірки, і тим самим процедурно виплата ПДВ у них переноситься на місяць. Якщо контрольний орган призначає перевірку, це автоматично плюс 30 днів до строків. Найбільшими отримувачами відшкодування в країні є “Арселор Міттал Кривий Ріг”, “Азовсталь”, ММК ім. Ілліча. Напевно, прийдуть і до них. І взагалі до всіх, хто заявляє значні обсяги до відшкодування”, – розповів Саливон.

Він додав, що з проблемою стикаються досить великі підприємства інших галузей: “Зокрема, в машинобудуванні Луцький СКФ зіткнувся з такою ситуацією. ДФС прекрасно розуміє, що скеровує перевірки до прозорих, транснаціональних компаній, які є чесними платниками податків і ніяких порушень у них знайдено не буде, але не це їхня мета. Просто хочуть затягнути процес і перенести виплати на січень”.  

Подібна ситуація відбувається не вперше. Торік у грудні була аналогічна ситуація, говорить Горбачов. “Подібний фокус провернув уряд Гройсмана. Вони також намагалися виконати показники бюджету за рахунок компаній-експортерів. Обсяг перенесеного з минулого грудня на січень 2019 року відшкодування становив тоді понад 6 млрд грн. Їх повертали в січні, тому в перший місяць року суми з відшкодування ПДВ були рекордними за всі роки існування цієї практики. Через те, що в кінці минулого року уряд заліз у такий спосіб до кишені 2019 року, була підозра, що щось подібне матиме місце і цьогоріч”, – розповів Саливон.

“У нас проблеми з відшкодуванням ПДВ виникають майже кожен місяць з початку року, що минає. ДПС регулярно призначає нам перевірки, що призводить до затримки виплат на місяць кожен раз. Якщо перевірка призначена, то скасувати її не можна. Ми кожен раз допускали інспекторів на підприємство, але паралельно також працювали з урядом, навіть зверталися до прем’єр-міністра. Влада дуже добре реагувала на наші звернення і підтримувала позицію підприємства, і іноді нам це допомагало. Однак в грудні ДПС нам призначила чергову перевірку щодо відшкодування 685 млн грн ПДВ. Вчора перевірка почалася, але вже ясно, що з урахуванням новорічних свят раніше 15 січня вона не закінчиться, і тому суму відшкодування, яку ми повинні були отримати в грудні, ми отримаємо не раніше 20-х чисел січня наступного року”, – розповів 112. ua керівник податкової служби “Арселор Міттал Кривий Ріг” (один з найбільших заявників на відшкодування ПДВ в грудні) Андрій Максимов.

За його словами, все це поставило під загрозу нормальне функціонування підприємства: “До урізання зарплат і виплат співробітникам, звичайно, не дійде. За 14 років наше підприємство жодного разу не затримувало співробітникам зарплату і не переводило їх на роботу за скороченим графіком. Але серйозна проблема ліквідності є, і вона гостро відчувається. Позначиться це, на жаль, на своєчасності розрахунків з підрядними організаціями. У свою чергу, це, звичайно ж, буде мати певний вплив на економіку цих підприємств, які також платять зарплати співробітникам, і навіть на економіку міста в цілому. Такі ситуації ведуть до зниження платоспроможності городян, від чого страждає навіть роздрібна торгівля”.

Нелегкі часи для українських експортерів

Нині аграрії і металурги і без того переживають непрості часи. Ситуація зі штучною затримкою відшкодування ПДВ ще більше ускладнила їхнє фінансове становище. “Підприємства ГМК протягом кількох місяців намагалися довести до відома, що галузь від початку 2019 року перебуває в глибокій кризі, про що свідчить падіння обсягів виробництва сталі та рекордний збиток за підсумками трьох кварталів 2019 року. В умовах кризи у підприємств ГМК немає запасу коштів на рахунках, також немає можливості протягом декількох днів ці кошти мобілізувати”, – йдеться в заяві “Укрметалургпрому”. Також сказано, що провідна національна галузь змушена працювати в умовах значного зниження цін на світовому ринку сталі та відчутного підвищення собівартості металургійного виробництва.

Як уже повідомлялося, на ринках багатьох країн українські металурги зіткнулися з протекціоністськими заходами, які країни активно впроваджують протягом останніх кількох років. При цьому їм доводиться працювати в умовах практично відсутності внутрішнього ринку на їхню продукцію. “Українські гірничо-видобувні і металургійні підприємства з початку року працюють з істотним браком фінансових ресурсів. Затримка від держави понад 2 млрд грн відшкодування ПДВ, на які металурги мають цілком законне право, викликає, м’яко кажучи, здивування. Новий глава ДФС Сергій Верланов неодноразово публічно наголошував, що вони активно працюють над адмініструванням ПДВ з метою недопущення типової ситуації кінця (минулого, – ред.) року і затримки відшкодувань. У реальності вийшло, що обсяги “притриманого” до відшкодування ПДВ в грудні стали рекордними за останні роки”, – йдеться в заяві “Укрметаллургпрома”.

 В аграрній галузі ситуація ускладнюється тим, що аграрії вже кілька місяців не можуть отримати виплати за бюджетними програмами держпідтримки, зокрема щодо компенсації ставок кредитів, підтримки на садівництво, компенсації при будівництві нових тваринницьких комплексів, придбання сільгосптехніки, розповів Леонід Козаченко: “Виплати за цими програмами заблоковано з вересня: після зміни уряду було ліквідовано Міністерство аграрної політики, на трансформацію системи пішло три місяці. Зараз вже кінець року, і ніби як з усім розібралися, але дотацій, як і раніше, не виплачують. Пояснюють це нібито дефіцитом коштів у бюджеті. Досі ніхто з компаній не отримав ані копійки. При цьому залучення кредитних коштів для них залишається величезною проблемою”. Обмежені компанії і в можливості отримати кошти від продажу зерна, яке традиційно активізується наприкінці року. Але оскільки через неповернення ПДВ трейдери нині обмежені у фінансових коштах, ці обсяги не купують у повному обсязі. Виходить замкнуте коло, додав президент УАК.

У контексті штучних затримок відшкодування ПДВ йдеться про аграрну і металургійну галузі, які, як і раніше, залишаються локомотивом, який витягує на собі інші стагнація галузі української економіки.

Варто зазначити, що найбільші проблеми з відшкодуванням ПДВ були в часи уряду Миколи Азарова, коли виплати було фактично припинено. Це призвело до значного зниження рентабельності в найбільших металургійній та аграрній галузях, суміжних галузях. Щонайменше протягом останніх двох років держава справно відшкодовувала ПДВ великим промисловим підприємствам. Раптове і нічим не обґрунтоване припинення своєчасного повернення ПДВ промисловцям призведе до дестабілізації економіки і може завдати удару по репутації нового президента і його команди.

“Нинішня ситуація скидається на диверсію проти влади, зокрема проти принципів підтримки бізнесу, задекларованих президентом України”, – наголошується в тексті звернення об’єднання “Укрметалургпром”.

Катастрофічні наслідки для економіки

Ситуація з невиплатою ПДВ завдасть серйозного удару по економіці. “Особливо болючим він буде для металургів, які всю другу половину року працювали в умовах несприятливої цінової кон’юнктури”, – вважає Саливон.

“Несвоєчасне відшкодування ПДВ призведе до затримки платежів тисячам постачальників і підрядників, у яких через це можуть виникнути труднощі з виплатою зарплат напередодні новорічних свят. Адміністративне вимивання обігових коштів з галузі у вигляді несвоєчасного відшкодування ПДВ з великою ймовірністю призведе до подальшого скорочення виробництва на окремих підприємствах ГМК, унаслідок чого бюджет України недоотримає податкових надходжень, а країна – валютної виручки”, – йдеться в тексті звернення “Укрметалургпрому”. Ясна річ, це призведе до девальвації гривні.

Найбільшою кризою для промислових міст може стати несвоєчасна виплата заробітних плат, а надалі й повне припинення виплат. Своєю чергою це спричинить невиплату податків, утримуваних із зарплат, що відчують на собі працівники бюджетних галузей. “Зараз потрібно виплачувати підрядникам, постачальникам, і грошей на це теж не буде. Понад півтора мільярда гривень, які було заплановано на отримання, на які розраховували, – їх зараз просто немає”, – сказав Каленков в ефірі “112 Україна“.

Найгірше те, що проблеми з виплатою зарплат відбуваються напередодні новорічних свят. “Ми говоримо про такі міста, як Кривий Ріг, Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь. Фактично це сотні тисяч людей, а якщо з членами сімей – це мільйони людей, які залишаються без засобів до існування. Підприємства в умовах кризи просто не мають цих грошей на рахунках і не мають можливості протягом декількох днів ці кошти мобілізувати”, – повідомив Каленков.

Для аграріїв наслідки будуть не менш важкими, сказав 112.ua Леонід Козаченко. В умовах дефіциту обігових коштів вони не зможуть закупити все необхідне для своєчасного проведення заходів у межах весняної посівної кампанії. “Про зрив посівної кампанії ще говорити рано, але вже ясно, що кампанія не буде такою ефективною. Терміни проведення комплексу робіт можуть зрушитися, що призведе до певних втрат в обсягах врожаю. Особливо гостро це відчують південні регіони, де традиційно в силу кліматичних особливостей кампанія починається раніше”. За словами Козаченка, в січні аграрії вже повинні підписувати контракти на придбання мінеральних добрив, і до кінця місяця їм потрібно буде акумулювати щонайменше 5 млрд грн загалом на викуп цієї продукції для підживлення озимих культур у лютому – березні на мерзлоталому ґрунті. Від лютого аграрії повинні купувати насіння на посіви, оскільки в березні на півдні країни почнеться посівна компанія. Також потрібні кошти на купівлю дизельного палива. “Перед такими викликами аграрії опинилися наприкінці року: з одного боку, у них дефіцит обігових коштів, а з іншого – потрібно виплатити людям заробітні плати, щоб люди, які працювали цілий рік, могли гідно відзначити новорічні свята. Зараз час повернення кредитів і закриття боргів перед банками. Потрібно розрахуватися за оренду земельних паїв”, – наголосив президент УАК.

Важливо, що сільгоспвиробників поставили в ситуацію дефіциту коштів напередодні найрезонанснішої реформи – відкриття ринку землі. “Ви знаєте, готується реформа з відкриття ринку землі. У аграріїв і так дефіцит коштів, а звідки їм брати гроші на викуп землі? На жаль, на це питання керівництво країни відповісти не може. Тому поки наші фермери борсатимуться зі своїми проблемами, іноземні компанії та олігархи просто скуплять їхні земельні наділи”, – сказав 112.ua Леонід Козаченко.

“Кошти від відшкодування ПДВ використовуються підприємствами як обігові. Їх можуть спрямовувати, зокрема, на виплату зарплат. Щоб замістити дефіцит коштів, підприємства будуть змушені залучати банківські кредити, що, ясна річ, не так вже й просто. Цілком можна очікувати, що ситуація відіб’ється саме на виплаті зарплат, призведе до скорочення новорічних премій співробітникам. Нинішня система оплати енергоносіїв така, що якщо платежі в термін не внесено, підприємства просто відрізають від них, і вони не зможуть працювати. Тому ясна річ, що власні обігові кошти насамперед спрямовуватимуть на ці пріоритетні виплати. Люди можуть залишитися на Новий рік без зарплат”, – сказав Сергій Саливон.

У нинішній ситуації великим промисловим підприємствам в галузі час оголосити надзвичайну ситуацію, впевнений Каленков.

Занепокоєння викликають повідомлення про те, що влада може піти навіть на повне скасування практики відшкодування ПДВ. “Кілька місяців тому була депутатська ініціатива взагалі скасувати систему відшкодувань. Аграрії вийшли з аргументами, що вони працюють і планують свої процеси в межах маркетингового року з липня по липень. Відповідно, такі зміни потрібно було робити за рік, для того щоб виробники внесли корективи у свої розрахунки, систему ціноутворення”, – розповів Микола Горбачов.

“Це було б абсурдом і мало би катастрофічні наслідки. У країнах призначення, де продається продукція українських експортерів, ПДВ все одно нараховуватимуть. Якщо українські виробники не матимуть можливості відшкодовувати вхідний ПДВ, їхня продукція стане просто неконкурентоспроможною. Адже їм доведеться закладати різницю в кінцеву ціну”, – сказав 112.ua Сергій Саливон.

Олена Голубєва https://ua.112.ua 





Схожі новини
  • Уряд забере в агросектору 50 млрд грн в бюджет – з відшкодування експортного ПДВ
  • ДФС та Казначейство блокує електронні ПДВ-рахунки аграріїв
  • Податковий удар щодо експорту в агросекторі
  • АПК України вкотре підтвердив статус локомотива економіки
  • Девальвація гривні б'є по аграріях і виробниках коньяку

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.