Сирна тарілка або французькою «plateau de fromage», поступово перетворившись на необхідний елемент вишуканого святкового столу, набуває популярності також в Україні. Класична сирна тарілка на новорічний стіл обійдеться в середньому у 300 грн, поінформувала провідний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.
За її словами, нині українська молокопереробна галузь дозволяє скласти сирну тарілку з елітних сирів вітчизняного виробництва.
Розрахунок здійснювався на компанію із 4-6 дорослих осіб. Обсяг сиру на одну особу складає 100-150 г.
Для прикладу було обрано п’ять загальновідомих типів елітних сирів українського виробництва: м’який (брі), напівм’який (гауда витриманий), твердий (маасдам), екстра твердий (пармезан) та сир з блакитною цвіллю (рокфор).
Ціна за 1 кг вітчизняного сиру в торговельних мережах на кінець грудня 2019 року складала: брі – 400-450 грн, гауда витриманий – 300-350 грн, мааздам – 250-350 грн, пармезан – 400-500 грн, рокфор – 450-500 грн.
Така ж тарілка із імпортними сирами тих самих типів коштуватиме на 40-60% дорожче – 420-480 грн.
«Сирна тарілка як новий елемент гастрокультури лише входить в харчові вподобання українців і поки що не носить масовий характер, обмежуючись як купівельною спроможністю населення, так і переважаннями традиційної кухні. Втім, її прихильників стає все більше. Це підтверджують дані щодо імпорту елітних сирів, згідно з якими за 11 місяців 2019 року цього виду молочної продукції завезли в Україну в 1,7 разу більше, ніж за січень-листопад минулого року», – підсумувала Козак.
ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг
agroconf.org