На поточному тижні українські садівники отримали можливість трохи підвищити відпускні ціни на груші, завдяки досить активному попиту як з боку оптових компаній, так і з боку роздрібних мереж.
Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.
Так, згідно з даними щоденного моніторингу проекту, на даний момент основні угоди в сегменті груш укладаються за ціною 25-45 грн/кг, що в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Однак, при цьому учасники ринку не виключають, що якщо ціни і далі будуть рости, то в продаж почне більш масово надходити імпортна продукція.
Основною причиною зростання цін на зазначену продукцію галузеві експерти вважають стрімке скорочення запасів вітчизняної груші. Більшість українських садівників розпродають дані фрукти перед Новорічними святами, так як не всі господарства мають обладнання сховище і достатній досвід для зберігання цього фрукта.
Водночас фахівці підкреслюють, що наразі основний обсяг пропонованих на ринку груш становить все ж імпортна продукція.
Варто зазначити, що на сьогоднішній день ціни на груші в Україні в середньому на 20% вище, ніж в аналогічний період минулого року. Ключові гравці ринку пов’язують таку цінову ситуацію зі скороченням виробництва груш в країні через несприятливих погодних умов в період дозрівання.
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org