Україна є одним з провідних виробників фруктів і овочів у своєму регіоні, а за окремими позиціями — лідирує на глобальному рівні.
Про це свідчать дані Європейського статистичного довідника-2020 «Найважливіші європейські ринки з точки зору FRUIT LOGISTICA».
Так, Україна посідає третє місце з виробництва яблук, після Польщі та Росії, а також входить до трійки світових виробників черешні і смородини.
Статистичні дані вказують та не, що з 2016 року Україна імпортувала свіжих овочів і фруктів на суму 443 млн євро, у 2019 — вже на 550 млн євро, а експортувала відповідно на 38 та 65 млн євро.
Зокрема, в період з 2016 до 2019 року експорт з України свіжих фруктів майже подвоївся з 40 до 88 тис. тонн. Основними позиціями українського фруктового експорту є яблука і кавуни. Але якщо продаж перших зростав за відповідний період дуже швидко (з 14 до 50 тис. тонн), то по кавунах цифра залишається майже стабільною навіть зі зниженням (21 тис. і 20 тис. тонн відповідно).
Водночас, за даними довідника, експорт свіжих овочів з країни знизився з 65 тис. тонн до 55 тис. тонн. Зросли лише обсяги продажу цибулі (з 14 до 20 тис. тонн).
Імпорт свіжих фруктів України з 2016 по 2019 роки збільшився з 636 до 750 тис. тонн. Це в основному банани, цитрусові й хурма. Що стосується овочів, то їх імпорт збільшився з 89 тис. тонн до 120 тис. тонн. Наразі основними постачальниками свіжих овочів і фруктів в Україні є Туреччина, Еквадор, Коста-Ріка, Єгипет, Греція, Іспанія.
ІЦ УАК за матеріалами Superagronom
agroconf.org