Завдяки рекордним показникам експорту, запаси зернових в Україні на 1 лютого знизилися на 11,4% в порівнянні з минулим роком.
За даними державної статистичної служби країни, запаси пшениці знизилися на 5,1% до 5,8 млн т, а кукурудзи на 19,7% до 13,2 млн т.
Для соняшнику спостерігається протилежна тенденція. Висока врожайність в цьому сезоні підштовхнула до збільшення запасів. Станом на 1 лютого запаси склали 6,4 млн т (+15,2% до 2019 р.).
Пропозиція сої знаходиться на дуже низькому рівні. Через скасування відшкодування ПДВ при експорті сої виробники скоротили площі під цією культурою в 2019 р., що призвело до падіння виробництва. Поточні запаси сої впали на 43,3% до 1,3 млн т.
ІЦ УАК за матеріалами Kurkul
agroconf.org