Наявність у пташнику аміаку у високій концентрації протягом тривалого часу негативно впливає на здоров’я й продуктивність птиці.
Дослідження показали, що вплив на птицю високих концентрацій аміаку навіть протягом короткого часу може викликати безліч змін на молекулярному рівні. Надмірно висока концентрація аміаку в повітрі протягом тривалого часу призводить до погіршення загального стану птиці.
Аміак є сильним окислювальним стрес-чинником, що викликає запалення.
Під час дослідів виявлено, що високі концентрації аміаку можуть змінювати нормальну функцію органів тварин, порушувати метаболізм енергії, індукувати апоптоз клітин і призводити до пошкодження мітохондрій у клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
Погіршення швидкості росту й зниження продуктивності птиці, яка утримується за високих концентрацій аміаку в повітрі, тісно пов’язані з впливом аміаку на її імунітет і гістоморфологію кишківника.
Високі концентрації аміаку негативно впливають на розвиток імунної системи птиці, а також ворсинки та протеому слизової оболонки кишківника.
У багатьох країнах гранично допустимий рівень аміаку становить 20-25 мг/л. Однак на практиці концентрація аміаку в деяких приміщеннях, де утримуються бройлери, часто може перевищувати 30-70 мг/л, особливо в зимовий час.
Згідно з Директивою Ради ЄС 2007/43/EC, концентрація NH3 у виробничому циклі в пташнику не має перевищувати 20 мг/л протягом будь-якого періоду тривалістю 8 годин або 35 мг/л протягом будь-якого періоду тривалістю 10 хвилин.
ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes
agroconf.org