Нестача робочої сили для сбору врожаю ягід у країнах ЄС та зменшення обсягів зібраної сировини, надає Україні можливість наростити власне виробництво, переробку та експорт плодовоягідної продукції.
Наприклад, у Польщі, через карантин, може виникнути проблема з працівниками для збору полуниці, ревеню, літньої малини, тож обсяг сировини буде дуже обмежений. Більша частка піде на ринок свіжої продукції, – вважає Олег Мочалюк, директор з виробництва Групи компаній T.B. Fruit.
В той же час плантації ягід та фруктів в Україні зростають і при хорошій урожайності здатні на 75-80% забезпечити, як «свіжий» ринок, так і переробні підприємства. Фахівець вважає, що плюсом для України є повернення з заробітків багатьох українців, які при хорошому урожаї ягід займуться його збором.
В таких умовах можна спрогнозувати посилення конкурентності України на ринку свіжих та заморожених ягід та продуктів їх переробки.
Також фахівці зауважують, що карантин змусить сільське населення України приділяти більше уваги присадибному господарству, тож виробництво ягід та фруктів в індивідуальних господарствах цьогоріч зросте.
Також зросте переробка врожаю безпосередньо у господарствах. Більші обсяги виробництва одноосібників буде стримувати зростання цін та сприятиме великим виробникам в експорті продукції.
Як відмітив Мочалюк, заводи компанії в умовах дефіциту сировини будуть впроваджувати оптимізацію виробничих витрат, розширювати географію закупівлі сировини, укладати більшу кількість контрактів на невеликі закупівлі, збільшувати частку біопродукції в загальному обсязі, нарощувати виробництво пектину з покупної сировини.
ІЦ УАК за матеріалами AgroNews
agroconf.org