З метою запобігання негативному розвитку епідситуації та забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у межах повноважень посилило державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів.
Спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування систематично проводяться перевірки дотримання режиму охорони, господарської та іншої діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого питного водопостачання та правил їх експлуатації, встановлення режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреби споживачів у питній воді.
У результаті проведеної роботи перевірено 52 об’єкти водопостачання, в т. ч. централізованого - 24, децентралізованого - 28. Виявлено порушення на 19 об’єктах, в т. ч. централізованого - 9 , децентралізованого - 10.
Спеціалісти Івано-Франківської регіональної та міжрайонних лабораторій Держпродспоживслужби провели відбір та лабораторні дослідження 73 проб води з центральних водопроводів (виявлено відхилень – 6), 103 проби вроди із джерел децентралізованого водопостачання (відхилень- 20), 18 проб води з поверхневих водойм 1-ї категорії (відхилень- 2).
Дослідження води проводяться за мікробіологічними, фізико-хімічними та вірусологічними показниками.
За наслідками проведених перевірок та лабораторних досліджень складено 20 приписів та направлено 28 рекомендаційних листів з пропозиціями щодо усунення встановлених порушень та невідповідностей.
Робота у даному напрямку продовжується.