Зараз чи не найкращий час поповнювати Держрезерв і формувати продовольчий запас.
Про це повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов.
«Наприклад, закупівельні ціни на українську соняшникову олію через нафтовий фактор, а також на тлі зростання пропозиції олії з Аргентини, активно знижуються. Дешевшають закупівельні ціни й на курятину», — зазначив він.
Олег Тарасов додав, що за прогнозами молочників, очікується зниження ціни на молочну сировину в Україні — до 9 грн (з ПДВ) – для господарств, 4,50 грн – для закупівлі у населення. Тож цими тенденціями державі неодмінно слід скористатись.
"Спостерігається трирічний профіцит і перевиробництво цукру у світі. Це стало причиною того, що виробництво цукру в Україні у 2019/2020 маркетинговому році склало 1,48 млн т, що на 19% менше, ніж за аналогічний попередній період. Як наслідок – скорочення посівів цукрового буряка в Україні на 20%, зменшення сировини і в результаті ми маємо падіння об’ємів переробки майже на третину. 9 із 42 цукрових заводів у сезоні банально не запустились, а сам виробничий сезон скоротився на місяць, що суттєво вплинуло на здорожчання собівартості виробництва цукру. Наступний сезон теж може бути невдалим. І у цій ситуації держава та виробники цукру можуть стати надійними та взаємовигідними партнерами", — зазначив Олег Тарасов.
Він переконаний, що держава може активно закуповувати цукор у різних вітчизняних виробників, чим водночас і поповнити запаси на випадок кризи, і підтримати українських аграріїв та зберегти їх виробництво.
ІЦ УАК за матеріалами AgroPolit
agroconf.org