До середини травня споживчий попит на молочну продукцію в Україні почав відновлюватися, але основним фактором впливу на молочний ринок все ж варто вважати стабілізацію і навіть зміцнення світових цін на біржові молочні товари, повідомляє milkua.info.
При цьому виробництво молока в Україні продовжує знижуватися. Скорочення відбувається не тільки в категорії молока, виробленого господарствами населення, але і в категорії сільськогосподарських підприємств. У квітні і виробництво, і реалізація молока на переробку від цієї категорії скоротилися приблизно на 4% до квітня минулого року.
Така динаміка не в останню чергу пов’язана з рівнем операційної рентабельності виробництва молока, яка цієї весни відчутно знизилася через тиск закупівельних цін і дорогу кормову базу. Високі ціни на зернові, обумовлені карантином і супутніми обмеженнями, «соєві правки», ймовірне подорожчання добрив — всі ці фактори безпосередньо чи опосередковано впливають і на привабливість виробництва молока.
Згідно з розрахунками Інфагро, операційна маржа виробництва молока в другій половині травня для високопродуктивних підприємств становить приблизно 15%, а для всієї категорії сільськогосподарських підприємств в середньому знаходиться на нульовому рівні.
Офіційна статистика виробництва молока за чотири місяці свідчить про зниження виробництва молока в Україні на 3,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому в господарствах населення виробництво скоротилося на 4,8%, а в сільгосппідприємствах на 1,2%.
Динаміка скорочення поголів'я корів в країні вже давно не радує, свіжі дані не виняток. На 1 травня в Україні налічувалося 1783 тис. голів, тобто мінус 6,6% до минулого року.
У порівнянні з європейським спотовим ринком, українське молоко залишається більш дорогим. При перерахунку на базові показники 3,8% жиру і 3,2% білка, середня українська ціна відповідає 0,29−0,31 EUR/кг без ПДВ, в той час як ціни споту в Західній Європі після зміцнення становлять 0,25−0,27 EUR/кг.
Джерело: Usba.com.ua