За підсумками 2019 року Україна посіла 2 місце зі 123 країн за обсягами імпортованої органічної продукції до ЄС. Порівняно з попереднім роком наша держава піднялась одразу на дві сходинки.
Про це йдеться в щойно оприлюдненому щорічному звіті Європейської Комісії “Імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС: ключові зміни в 2019 році”.
Протягом 2019 року до ЄС ввезено 3,24 млн. тонн органічної агропродовольчої продукції, більше 10% якої припадає на Україну. Український імпорт до ЄС збільшився на 27% – з 265 817 тонн в 2018 році до 337 856 тонн в 2019-у.
"В основному, до ЄС з України експортуються зернові (окрім рису та пшениці, 76,9% зернових українського походження), пшениця (31,8% з України), олійні культури (крім сої, 18,2% та друге місце після Туреччини), соя (4 місце та 13% імпорту сої з України), фрукти (11% та 3 місце)."
Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків та овочів, що є ключовими експортними продуктами.
У 2018 році Україна займала 4 місце за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці.
Однак Домініканська Республіка та Еквадор постачають в ЄС майже виключно тропічну продукцію: 90% імпорту складають тропічні фрукти, свіжі або сушені, горіхи та спеції. Особливою “повагою” користуються в ЄС домініканські какао-боби та банани з Еквадору.
"Загалом імпортована органічна продукція складає близько 2% загального імпорту агропродовольчих товарів до ЄС."
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org