За обсягами в українському експорті фруктів лідирують яблука та груші, а в грошовому виразі – лохина та яблука.
Україна експортує також заморожену фруктову продукцію: ягоди, плоди кісточкових (в основному вишні) та яблуко кубик. Найбільшу експортну позицію становить яблучний концентрат.
За інформацією асоціації, вітчизняні садівники вирощують близько 2,5 млн тонн фруктів, з них більшу частину становлять яблука. Близько 30% вироблених ягід Україна експортує переважно в замороженому вигляді.
Зазначається, що останнім часом значно збільшилися вимоги до експорту українських фруктів.
«Насамперед ідеться про харчову безпеку – покупець наших фруктів має бути впевненим, що не захворіє та не помре від їх споживання», – зазначає керівниця асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.
На другому місці – якість продукції, її відповідність вимогам, які висуває покупець. Цих вимог стає дедалі більше, вони стають більш жорсткими. Вимоги стосуються вигляду та складу продукції, догляду за нею під час вирощування, її упакування та транспортування тощо.
Обсяги експорту фруктів з України стрімко збільшилися з 2015 року. Причина – не зростання виробництва продукції, а зменшення обсягів внутрішнього споживання фруктів унаслідок падіння купівельної спроможності населення. Крім того, Євросоюз, який є основним споживачем більшості наших фруктів, скасував ввізні мита на них – між тим, наприклад, на червоні фрукти вони були на рівні до 15%.
ІЦ УАК за матеріалами Агробізнес Сьогодні
agroconf.org