Озимими зерновими культурами в Україні у 2020 році планується засіяти 7,2 млн га площ, що на 5% поступається показнику 2019 року (7,6 млн га). Нижчі показники в основному обумовлено прогнозованим скороченням площ сівби пшениці та ячменю.
Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.
У МЕРТ називають основний чинник скорочення посівних площ під озимими: дефіцит вологи в ґрунті в серпні-вересні поточного року на більшій частині країни.
Усього озимою пшеницею в Україні цьогоріч планується засіяти 6,1 млн га, що на 5% нижче за показник 2019 року (6,4 млн га) і є мінімальним показником за останні 4 роки.
При цьому, в основних областях вирощування зернової, Запорізькій та Одеській, посівні площі під культурою можуть скоротитися на 3% і 10% – до 651 тис. га і 520 тис. га відповідно. У той же час, площі під озимою пшеницею в Дніпропетровській області можуть знизитися лише на 1,6 тис. га, до 502 тис. га.
Посіви озимого ячменю планується розмістити на площі 946 тис. га, що на 10% нижче за показник попереднього року (1 млн га).
Традиційно, основними областями вирощування даної зернової є Одеська та Миколаївська області. Так в Одеській області планується засіяти ячменем 240 тис. га, що на 11% поступається показнику 2019 року.
У Миколаївській області площа під озимим ячменем може скласти 200 тис. га, скорочення щодо показника попереднього року становить 9%.
Що стосується озимого жита, то прогнозована площа сівби даної зернової становить 132 тис. га і практично відповідає показнику попередньої посівної кампанії. При цьому, основні регіони вирощування даної культури в Україні (Чернігівська, Волинська та Рівненська області), сумарно можуть збільшити площі під зерновою на 4% – до 65,6 тис. га, тоді як інші регіони планують істотно скоротити її посіви.
ІЦ УАК за матеріалами AgroNews
agroconf.org