Вітчизняному промисловому свинарству знову загрожує скорочення
29 October, Розділ Новини, переглядів 1 686
Питання «годувати чи вирізати?» для вітчизняних виробників свинини знову набуло актуальності цієї осені. Так, здороження кормових культур на тлі сезонного послаблення цін закупівлі спричинило хвилю сумнівів, що змушує промислових свинарів України переглядати плани подальшого розвитку. Відповідні настрої серед операторів відзначають в Асоціації «Свинарі України».
Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України»
Причиною посилення песимістичних настроїв серед виробників свинини є висхідна динаміка цін на ринку сільськогосподарських культур упродовж вересня-жовтня. Здороження кормів суттєво впливає на собівартість вирощування свиней через превалюючи частку витрат на годівлю у її структурі — від 60% до майже 80%.
«Так, якщо на початку року середня собівартість виробництва комбікорму «Фінішер» складала 4,9 грн/кг, то у середині жовтня цей показник перевищив 7 грн/кг, тобто зріс майже на 43%. Ціна закупівлі живця, навпаки, знижується, що негативно впливає на прибутковості господарювання: всередині осені коефіцієнт привабливості свинарства* перетнув межу червоної зони (рисунок 1). Це свідчить про те, що далеко не усі оператори зможуть окупити витрати на виробництво свинини,» — коментують в Асоціації «Свинарі України».
«Звичайно, як і будь-якій галузі економіки, свинарство має циклічний характер розвитку зі спадами та підйомами рівня прибутковості. Проте наразі ситуація дещо інакша. Так, лише нещодавно промислове свинарство в Україні почало демонструвати сигнали поступового відновлення: чисельність поголів’я відновила втрачені торік 3% тварин у промисловості, зменшення співвідношення вирощування та забою свиней залишає умовний заділ для більшого відтворення. Настільки кардинальна зміна ринкових умов може спричинити ще активніший вихід операторів з галузі, що нівелює усі нещодавні здобутки,» — роз’яснює керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська. «Це, відповідно, спричинить чергове скорочення промислового поголів’я свиней в країні, що згодом відгукнеться скороченням промислової пропозиції відповідного виду м’яса та його здороженням не тільки в закупівлі, а й кінцевих цін на полицях роздрібних торгових мереж. Дефіцит внутрішнього ринку свинини намагатимуться компенсувати за рахунок закупівлі м’ясної сировини за кордоном, що негативно позначиться на рівні самозабезпеченості країни свининою. А враховуючи відчутне послаблення цін на свинину в світі, яке спостерігається цьогоріч, охочих зовнішніх постачальників свинини вистачатиме як з Європейських країн, так і з Америк», — додає експерт.
Рисунок 1. Потижнева динаміка коефіцієнта привабливості свининарства у 2020
*Коефіцієнт привабливості свинарства представляє собою співвідношення цін закупівлі свиней забійних кондицій із собівартістю виробництва комбікорму «фінішер», що слугує індикатором прибутковості вирощування свиней забійних кондицій.
Джерело: Pigua.info
Схожі новини
Ринок живця, 40-й тиждень: ціни відновилисяРинок живця, 39-й тиждень: попит та пропозиція збалансованіУ великих промислових свиногосподарствах утримують 75% індустріального поголів’я свинейРинок живця: після свят ціни почали падатиНаслідки «спекотного» дефіциту