Сезон збирання цукрових буряків майже завершено, але ще багато господарств продовжують копання. З отриманого врожаю фахівці прогнозують виготовлення 1,2-1,25 млн т цукру, що має вистачити для внутрішнього споживання.
Погода на початку грудня відзначилась морозами та сильним вітром, але не зважаючи на це аграрії продовжують збирати цукрові буряки. Зокрема, найбільш активно копають на Рівненщині, де культура ще не зібрана на площі 1,5 тис. га, Хмельниччині (понад 1 тис. га), Тернопільщині (900 га), Львівщині. Варто сподіватися, що врожайні залишки не залишаться зимувати під снігом, а потраплять на підприємства.
«Якщо все викопають і без втрат доставлять на заводи, вийдемо на 1,2-1,25 мільйона тонн цукру, звареного з буряків урожаю-2020 року. У попередньому сезоні в підсумку було вироблено 1,48 мільйона тонн», — йдеться у матеріалі.
Звісно, такої його кількості, враховуючи перехідні запаси минулих років та зважаючи на скорочення населення країни, для внутрішнього споживання має вистачити. Варто відзначити, що на ланах основних цукрових конкурентів — країн ЄС та Росії — посуха також знизила врожайність.
Головною причиною «несолодкого» нинішнього сезону вітчизняні аграрії називають несприятливі погодні умови. Адже площі збирання були практично на рівні минулорічних. Та посуха знизила врожайність коренеплодів, порівняно з 2019 роком, майже на 4 т/га — до 42,27 т/га.
У розрізі регіонів найбільше буряків традиційно зібрали на Вінниччині — понад 2,1 млн т, у середньому по 43,53 т/га. Мільйон тонн викопали на Полтавщині, де буряків посіяли немало, але через несприятливу погоду вони не набрали потрібних кондицій. У підсумку в господарствах збирали по 39,5 т/га, хоча торік було по 42,64 т/га.
Розчарували буряки врожайністю й аграріїв Черкащини (32,91 т/га) та Кіровоградщини (29,12 т/га). На Донеччині також не вродили (21,33 т/га), щоправда, і зростали вони там лише на 400 га.
Серед лідерів за врожайністю буряків — Волинь (55 т/га) та Львівщина (51,8 т/га). Збирали їх там, відповідно, на 7,9 тис. та на 12,6 тис. га.
ІЦ УАК за матеріалами УкрЦукорagroconf.org