На різке зростання цін на молоко в грудні вплинули три основні фактори — сезонність, зміни пропозиції сировини та подорожчання кормів.
Про це в коментарі розповів аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.
Щодо сезонності, то експерт зазначає, що пропозиція молока-сировини на ринку в осінньо-зимовий період традиційно меншає, а у весняно-літній більшає, це закономірно.
Поряд з цим відбулася зміна пропозиції сировини загалом, залежно від дефіциту/профіциту, порівняно з попередніми роками.
«В Україні протягом 2019-2020 рр. на ринку відмічається дефіцит сировини», — говорить Андрієць.
А от зростання цін на кормовий комплекс стало новім каталізатором 2020 р.
«Враховуючи поточну середньозважену ціну на молоко-сировину, економіка виробництва молока в цілому по Україні опустилася до нуля. При цьому високотехнологічні виробники все ще залишаються у невеликому плюсі, чого не скажеш про низькотехнологічні ферми, збитки яких вже наближаються до позначки мінус 10%», — говорить Андрієць.
Не в кращій ситуації знаходяться і переробники, які також зазнають збитків у виробництві передусім біржових молочних товарів, додав він.
ІЦ УАК за матеріалами AgroPortal
agroconf.org