Аграрний тиждень. Україна
» » Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового Року культовий салат
» » Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового Року культовий салат

    Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового Року культовий салат


    Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового Року культовий салат

    Культова страва новорічного столу – салат олів’є – за рік подорожчала на 7 грн. Тобто, якщо українська родина захоче приготувати два кілограми цієї смакоти, тоді за це задоволення доведеться заплатити 152 грн.

    Ці зміни у вартості салату можна вважати незначними, адже деякі складові не тільки не зросли в ціні, а навіть подешевшали. До такого висновку прийшли аналітики Української аграрної конфедерації, які підрахували індекс олів'є спеціально для читачів ТСН.ua.

    Більшість овочів доступна для гаманців

    За останній рік кілограм картоплі та моркви подешевшали на 2,3 грн та 1,2 грн відповідно, кажуть експерти УАК. Це значить, що кілограм картоплі зараз коштує 9,9 грн (було 12,24 грн), моркви – 4,68 грн (було 5,9 грн).

    За словами експертів, вартість картоплі знизилася через достатню кількість пропозиції цього овочу на ринку. Така ж ситуація і з морквою.
    Стала доступнішою й зелена цибуля. Ціна на цей продукт має скласти 17,2 грн за 100 г, що на 9,5% менше, порівняно з минулим роком.

    А ось кілограм горошку зараз коштує 51,2 грн/кг, рік тому його можна було придбати за 67,2 грн/кг. Тобто, за цей період продукт подешевшав на 16 грн.

    Загалом, ситуація з вітчизняним горохом не втішна, відмічають в УАК.

    "Його валовий збір цього року зменшився на 13,2% до 498 тис. тонн, порівняно з минулим роком. Відповідно, ціна на внутрішньому ринку на цей овоч зросла. Експорт гороху знизився, а ось імпорт за січень-жовтень 2020 року зріс майже у 1,5 разу, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Не виключено, що саме завдяки гороху з-за закордону до цьогорічного святкового столу його можна буде придбати значно дешевше", - говорить аналітикиня Української аграрної конфедерації Катерина Беляєва.

    Що саме зі складових індексу здорожчало

    Цього року суттєво зросла вартість огірків, кажуть в УАК.

    "Солоні огірки у грудні 2020 року подорожчали на 12,98 грн, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тобто, якщо торік цей товар коштував 82,68 грн за кг, зараз треба заплатити 95,66 грн за кг. Цей тренд стосується й свіжих огірків. Уже у листопаді їхня вартість зросла майже вдвічі - до 25-33 грн/кг, через зниження пропозиції українського тепличного огірка на ринку", - коментує Катерина Беляєва.

    У цьому сезоні стали дорожчими майонез та яйця. Зокрема, ціна на десяток яєць у поточному році зросла на 2 грн. Тобто, якщо зараз цей товар коштує 28,56 грн/десяток, то рік тому його ціна була на позначці 26,5 грн/десяток. Річне підвищення вартості можна пояснити зростанням інфляції та курсу долару. Перед святами та під час святкових канікул подорожчання курячих яєць не варто очікувати, кажуть в УАК.

    Разом з тим кілограм майонезу здорожчав на 13 грн за рік. Зараз цей продукт можна купити за 79,17 грн/кг, а рік тому він був на рівні 66,12 грн/кг. Причина цього явища проста: головні продукти складу майонезу зросли - це яйця та соняшникова олія.

    "Останню наразі можна придбати в середньому за 40-42 грн/850 г. Для порівняння - торік цей цінник був майже вдвічі нижчим – 26-28 грн/850 г", - констатує аналітик з УАК.

    Як змінюються ціни на м’ясну продукцію

    Головна складова олів’є – це варена ковбаса. Ціна за кіло цього виробу стала дорожче на 8%, якщо брати до уваги весь рік. Це значить, що зараз ковбасу можна придбати за 166,9 грн/кг, а в грудні-2019 цей товар коштував 153,5 грн/кг.

    "Так сталося тому, що зросли в ціні деякі види м’яса. Наприклад, телятина зараз коштує в середньому 164 грн/кг проти минулорічних 138 грн. Тому дешевшою ковбаса бути не може", - говорить Беляєва.

    Але якщо українці захочуть зекономити на приготуванні новогорічного олів’є, зробити це можна, змінивши всього один інгредієнт. Тобто, замість ковбаси можна придбати курятину.

    "Цей продукт у грудні-2020 коштує 85-86 грн/кг, проти минулорічних 107-108 грн/кг. Отже, якщо варену ковбасу замінити на куряче філе, тоді 2 кг новорічного олів’є на всю родину коштуватиме 119,6 грн. Минулого року за таку страву довелося б заплатити 126,6 грн", - говорить Катерина Беляєва.

    Таким чином, за оцінками УАК, на приготуванні двох кілограмів олів’є можна зекономити 32,4 грн. Тобто, салат стане дешевше на 21,3%.

    Своєю чергою, аналітик агентства MPP Consalting Павло Мельник у коментарі ТСН.ua рекомендує наступне: якщо українська родина хоче заощадити на покупках продуктів до Нового року, краще чітко розрахувати, скільки буде з'їдено в святкову ніч, щоб у результаті не викидати зіпсовані продукти.

    "Також можна моніторити скидки та акції в магазинах, щоб не переплатити за алкоголь, солодощі, м’ясо тощо. Крім того, треба вивчити рецепти тих страв, що планується готувати. Якщо десь можна замінити дорогі інгредієнти більш дешевшими та на смаку страви це не відобразиться, краще таким чином зекономити", - говорить Мельник.

    ІЦ УАК за матеріалами ТСН

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Скільки коштує зварити борщ: в Україні подешевшали овочі
  • Новорічний салат олів’є цьогоріч подорожчав на 12%
  • Названо вартість новорічного столу 2020
  • Вартість новорічного столу 2019 року для української сім’ї підвищиться майже на 20%
  • В скільки обійдеться олів'є?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового Року культовий салат


Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового Року культовий салат

Культова страва новорічного столу – салат олів’є – за рік подорожчала на 7 грн. Тобто, якщо українська родина захоче приготувати два кілограми цієї смакоти, тоді за це задоволення доведеться заплатити 152 грн.

Ці зміни у вартості салату можна вважати незначними, адже деякі складові не тільки не зросли в ціні, а навіть подешевшали. До такого висновку прийшли аналітики Української аграрної конфедерації, які підрахували індекс олів'є спеціально для читачів ТСН.ua.

Більшість овочів доступна для гаманців

За останній рік кілограм картоплі та моркви подешевшали на 2,3 грн та 1,2 грн відповідно, кажуть експерти УАК. Це значить, що кілограм картоплі зараз коштує 9,9 грн (було 12,24 грн), моркви – 4,68 грн (було 5,9 грн).

За словами експертів, вартість картоплі знизилася через достатню кількість пропозиції цього овочу на ринку. Така ж ситуація і з морквою.
Стала доступнішою й зелена цибуля. Ціна на цей продукт має скласти 17,2 грн за 100 г, що на 9,5% менше, порівняно з минулим роком.

А ось кілограм горошку зараз коштує 51,2 грн/кг, рік тому його можна було придбати за 67,2 грн/кг. Тобто, за цей період продукт подешевшав на 16 грн.

Загалом, ситуація з вітчизняним горохом не втішна, відмічають в УАК.

"Його валовий збір цього року зменшився на 13,2% до 498 тис. тонн, порівняно з минулим роком. Відповідно, ціна на внутрішньому ринку на цей овоч зросла. Експорт гороху знизився, а ось імпорт за січень-жовтень 2020 року зріс майже у 1,5 разу, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Не виключено, що саме завдяки гороху з-за закордону до цьогорічного святкового столу його можна буде придбати значно дешевше", - говорить аналітикиня Української аграрної конфедерації Катерина Беляєва.

Що саме зі складових індексу здорожчало

Цього року суттєво зросла вартість огірків, кажуть в УАК.

"Солоні огірки у грудні 2020 року подорожчали на 12,98 грн, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тобто, якщо торік цей товар коштував 82,68 грн за кг, зараз треба заплатити 95,66 грн за кг. Цей тренд стосується й свіжих огірків. Уже у листопаді їхня вартість зросла майже вдвічі - до 25-33 грн/кг, через зниження пропозиції українського тепличного огірка на ринку", - коментує Катерина Беляєва.

У цьому сезоні стали дорожчими майонез та яйця. Зокрема, ціна на десяток яєць у поточному році зросла на 2 грн. Тобто, якщо зараз цей товар коштує 28,56 грн/десяток, то рік тому його ціна була на позначці 26,5 грн/десяток. Річне підвищення вартості можна пояснити зростанням інфляції та курсу долару. Перед святами та під час святкових канікул подорожчання курячих яєць не варто очікувати, кажуть в УАК.

Разом з тим кілограм майонезу здорожчав на 13 грн за рік. Зараз цей продукт можна купити за 79,17 грн/кг, а рік тому він був на рівні 66,12 грн/кг. Причина цього явища проста: головні продукти складу майонезу зросли - це яйця та соняшникова олія.

"Останню наразі можна придбати в середньому за 40-42 грн/850 г. Для порівняння - торік цей цінник був майже вдвічі нижчим – 26-28 грн/850 г", - констатує аналітик з УАК.

Як змінюються ціни на м’ясну продукцію

Головна складова олів’є – це варена ковбаса. Ціна за кіло цього виробу стала дорожче на 8%, якщо брати до уваги весь рік. Це значить, що зараз ковбасу можна придбати за 166,9 грн/кг, а в грудні-2019 цей товар коштував 153,5 грн/кг.

"Так сталося тому, що зросли в ціні деякі види м’яса. Наприклад, телятина зараз коштує в середньому 164 грн/кг проти минулорічних 138 грн. Тому дешевшою ковбаса бути не може", - говорить Беляєва.

Але якщо українці захочуть зекономити на приготуванні новогорічного олів’є, зробити це можна, змінивши всього один інгредієнт. Тобто, замість ковбаси можна придбати курятину.

"Цей продукт у грудні-2020 коштує 85-86 грн/кг, проти минулорічних 107-108 грн/кг. Отже, якщо варену ковбасу замінити на куряче філе, тоді 2 кг новорічного олів’є на всю родину коштуватиме 119,6 грн. Минулого року за таку страву довелося б заплатити 126,6 грн", - говорить Катерина Беляєва.

Таким чином, за оцінками УАК, на приготуванні двох кілограмів олів’є можна зекономити 32,4 грн. Тобто, салат стане дешевше на 21,3%.

Своєю чергою, аналітик агентства MPP Consalting Павло Мельник у коментарі ТСН.ua рекомендує наступне: якщо українська родина хоче заощадити на покупках продуктів до Нового року, краще чітко розрахувати, скільки буде з'їдено в святкову ніч, щоб у результаті не викидати зіпсовані продукти.

"Також можна моніторити скидки та акції в магазинах, щоб не переплатити за алкоголь, солодощі, м’ясо тощо. Крім того, треба вивчити рецепти тих страв, що планується готувати. Якщо десь можна замінити дорогі інгредієнти більш дешевшими та на смаку страви це не відобразиться, краще таким чином зекономити", - говорить Мельник.

ІЦ УАК за матеріалами ТСН

agroconf.org





Схожі новини
  • Скільки коштує зварити борщ: в Україні подешевшали овочі
  • Новорічний салат олів’є цьогоріч подорожчав на 12%
  • Названо вартість новорічного столу 2020
  • Вартість новорічного столу 2019 року для української сім’ї підвищиться майже на 20%
  • В скільки обійдеться олів'є?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.