З 1 січня 2021 року в Україні скасовано мито на ввіз європейських вин: це – одне із зобов'язань перед ЄС в рамках євроінтеграції.
Повідомляється, що раніше імпортери платили мито в розмірі тридцять-сорок євроцентів.
«Будуть заходити вина імпортні дешевші, ніж у нас собівартість виробництва. Чому? Тому що, якщо у нас однакові технології, у нас є ще й ПДВ – 20% націнки і до неї ми повинні додати ще 15% рентабельності. Імпортні вина, коли постачають до нас в Україну – їм повертають 20% », – говорить голова Союзу виноградарів і виноробів-аматорів Олег Ярмоленко.
За його словами, жо того ж зарубіжні винороби мають пільги у власних державах.
"А ось Україна підтримати вітчизняних виробників не поспішає. Законів, що регулюють галузь, майже немає, а існуючі – застаріли", – каже Іван Панчишин.
Він додав:
"У розвинених країнах, що займаються виноградарством, виноробством дуже серйозна підтримка державна, бюджетна і вони можуть постачати більш дешеві виноматеріали. З одного боку, для галузі виноградарства – це погано, а з іншого, для виноробства може бути цікаво", – каже провідний спеціаліст обласного управління аграрної політики Іван Панчишин.
За його словами, великі підприємства отримають дешеве сировину, а українські виноградарі залишаться ні з чим.
"Хоча, зокрема, одеські сорти не поступаються за смаком та якістю іноземним", – впевнена Оксана Дішкантюк.
ІЦ УАК за матеріалами AgroPolit
agroconf.org