Поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу у 2020 році становили $6,7 млрд., зменшившись проти показника попереднього року на 10,7%.
Про це поінформував заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію наукової установи.
Причиною цього, пояснив він, стали як обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, так і деякі інші обставини, зокрема пташиний грип, через який Євросоюз вводив заборону на поставки української курятини. В результаті, минулого року відбулось скорочення кількісних і вартісних обсягів продажів всіх основних експортних позицій, за винятком соняшникової олії.
Товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 80 % у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.
У 2020 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, цукру, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, обробленої продукції з зернових та крохмалю.
На відміну від 2019 року квоти на експорт пшениці і вершкового масла закрити не вдалося. Протягом січня 2021 року українські компанії вже в повному обсязі використали квоти на мед та яблучний і виноградний соки, підсумував Микола Пугачов.
ІЦ УАК за матеріалами ПроАгро
agroconf.org