Минулого року українські фермери, що вирощують плодово-ягідні рослини, зазнали дуже відчутних збитків. Перепади температур, що відзначалися навесні, затяжні періоди аномального потепління, після яких були заморозки, боляче вдарили по урожаю кісточкових культур. В окремих регіонах загинуло від 70 до 90 відсотків врожаю.
З тривогою очікують сільгоспвиробники врожаїв у поточному році. Але, як запевняє начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко, їх побоювання марні.
“У порівнянні з минулим роком значно менші пошкодження, тому що весна була не дуже тепла. Масового цвітіння плодових культур на період настання жорстких заморозків ще не було. Тому враження, що пошкодження значно менші, ніж торік. Тобто ніяких катастрофічних прогнозів немає. Перспективи отримання нормального врожаю плодових у цьому році дуже високі”, - розповіла вона журналістам УНН.
Проте, доповнює Авраменко, частково пошкоджені врожаї абрикосів, вишень та черешень у південних регіонах.
ІЦ УАК за матеріалами vgoru
agroconf.org