За даними Державної служби статистики України, споживчі ціни на продукти харчування за січень-травень 2021 року відносно січня-травня 2020 року зросли на 9,4%. Найбільше зросли в ціні яйця – на 71,3%, олія соняшникова – 49,5%, хліб і хлібопродукти – 12,7%, основною загальносвітовою причиною такої ситуації є зменшення світового врожаю зернових і як наслідок – подорожчання комбікормів для тваринницьких підприємств.
Детальніше, щодо змін споживчих цін:
Також рекордсменом у здорожчанні за п'ять місяців 2021 року відносно аналогічного періоду 2020 року став цукор, його ціна зросла на 62,8%. На зростання ціни безпосередньо повпливали такі фактори, як відмова виробників від вирощування цукрових буряків, адже відповідна культура надто чутлива до погодних умов та шкідників. Безумовно, внаслідок цього зростає собівартість та знижується рентабельність вирощування буряків та виробництва цукру в Україні.
Нагадаємо, овочевий ринок України минулого тижня почав виходити з падаючого піку. Ціни на окремі види овочів після тривалого зниження або стабілізувалися, або навіть незначно зросли в ціні.
ІЦ УАК
agroconf.org