Торік в Україні виробництво плодоягідної продукції сільськогосподарськими підприємствами становило тільки 16,8% від загального, або 340,5 тис. тонн. Втім, формувати стабільну ринкову пропозицію та стандартні партії плодоягідної продукції відповідно до європейських норм спроможні лише сільськогосподарські підприємства.
В Україні з виробництва плодів і ягід вирізняються регіональні лідери – Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Закарпатська області. Разом їхній валовий збір у 2020 році досягнув майже 50% загального виробництва країни.
Лідером з виробництва плодів і ягід на особу в 2020 році була Чернівецька область – 199 кг. Спостерігалися високі показники у Хмельницькій, Вінницькій та Закарпатській областях – 111-191 кг. Найменше виробляли плодів і ягід з розрахунку на особу в рік у Чернігівській, Сумській, Донецькій, Харківській, Миколаївській та Луганській областях – 16-34 кг.
За словами експертки, така варіація пояснюється різницею в географічному розміщенні плодових насаджень, чисельності населення, кількості домогосподарств тощо. Рівень споживання плодів і ягід на особу в рік через міжрегіональний експорт-імпорт продукції суттєво відрізняється від рівня виробництва.
Нагадаємо, що цьогоріч в Україні найменший урожай черешні за останні 10 років.
ІЦ УАК за матеріалами agro-business
agroconf.org