Про ціни на ринку живця розповіла Оксана Юрченко, президент Асоціації "Свинарі України"
«Торги на ринку живця на 32 тиждень пройшли в діапазоні 47–48 грн. Тиждень до того торгували по 45 грн/кг. Різницю у 2-3 грн спровокувало здороження живця? Ні. Це не доходи виробника, а результат збільшення ставки ПДВ з 14 до 20% на живих свиней, який так активно лобіював сектор переробки.
До зміни умов оподаткування, що набули чинності з 1 серпня цього року, при ціні 45 грн з ПДВ 14% базова ціна становила 39,5 грн/кг. Щоб вона не змінилася після того, як ставка ПДВ зросла до 20%, кг живця з ПДВ має коштувати 47,4 грн. Це, власне, і сталося. Ті виробники, які реалізували поголів’я не дешевше цієї позначки, не докладали кошти з власного гаманця, щоб компенсувати вищу ставку ПДВ. А у переробників при цьому врешті зрівнялися податковий кредит і зобов’язання.
Що найголовніше, врівноваження проміжного ПДВ не має позначитися на ціні на полиці, а отже, свинина залишатиметься для споживача доступним видом м’яса. Як свідчать результати моніторингу цін на прилавках, у липні 2021-го свинина у середньому коштувала на 1,6% дорожче (130 грн/кг), ніж за аналогічний місяць рік тому. При цьому лопатка, грудинка та ошийок, що є в Україні найпопулярнішими частинами туші, в ціні змінилися мінімально».