За результатами 2017 року експорт української аграрної продукції склав $18 млрд. Основну частину експорту складає сировина — 70%, а 30% складають олії та все інше.
Про це заявила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева на IX Міжнародній конференції «Ведення агробізнесу в Україні».
Але, за її словами, треба відзначити, що спостерігаються невеликі зрушення в експортній структурі.
«Звичайно, говорити про експортний прорив не можу. Про це говорити трохи зарано, проте збільшується кількість молочних продуктів, м’ясних, кондитерських виробів, тобто продуктів з доданою вартістю. Знову ж таки органіка залишається в фаворі, також бобові культури та продукти переробки бобових культур», — розповіла Трофімцеваа
Що стосується географії експорту, за словами заступника міністра, особливих змін немає — це країни Африки та Азії.
«У Китаї цього року було реалізовано два проекти: на $100 млн Cargill та COFCO на — 85 млн. Вчора відбулось засідання міжурядової китайсько-української комісії, за результатами зустрічі я вважаю, що ми зможемо більш плідно працювати», — наголосила Трофімцева.
«Трошки втомилась за цей рік говорити про аграрний потенціал. Адже про нього безперервно ми говоримо протягом 25 років. Потрібно входити до парадигми реалізації, тобто вже реалізовувати проекти та відкривати нові експортні можливості», — підсумувала вона.
Нагадаємо, за підсумками 9 місяців 2017 року експорт товарів і послуг склав $38,1 млрд і збільшився на $6 млрд у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.
http://agravery.com